Samuel Salenius

praktikant hösten 2017

 

Liberal Praktik-programmet i Berlin utmärker sig positivt på flera sätt. Först och främst får praktikanten göra två tremånadersperioder på olika arbetsplatser och på så sätt skapa dubbelt så stora nätverk och samla på sig dubbelt fler erfarenheter. Utöver det är programmet det enda i LP-nätverket där arbetsspråket inte är svenska eller engelska. Efter ett halvår i huvudstaden till EU:s folkrikaste land kommer flera dörrar till både politiska och diplomatiska karriärval garanterat att stå på glänt.
 

”Two-for-one”-principen gör Berlin väldigt attraktivt: Börja på Friedrich Naumann Stiftung für die Freiheit (FNF) och upplev partipolitiken på ort och ställe. FNF stöder indirekt det liberala partiet FDP som hösten 2017 åter lyckades ta sig in i tyska förbundsdagen. Praktikanten kommer att arbeta på utrikesavdelningen där samarbetspartners över hela världen är kolleger och där intressanta konferenser och seminarier är vardagsmat. FNF har en proffsig inställning till praktikanter och möter dem väl förberedda genast första dagen – det går inte en stund utan intressanta arbetsuppgifter.

Inte nog med tre månader på FNF: Före hemresan till Finland får praktikanten börja om från början på tankesmedjan DGAP. En av Tysklands mest respekterade tankesmedjor bjuder på intellektuellt tuggmotstånd, högrankade konferensgäster och kontoret ligger inte alltför långt bort från det centrala shoppingstråket Kurfürstendamm. Också på DGAP är det möjligt att specialisera sig i olika områden i världen och lära sig otroligt mycket nytt. Det är faktiskt inte för långt från sanningen att säga att jobbet går ut på att lära sig nytt varje dag.

Jag själv gick igenom så mycket på sex månader att det känns svårt att sammanfatta det kort. På FNF var jag med och ordnade en Start Up Africa-konferens för över 400 personer. Diplomater, affärsmän och politiker flög in till Bonn, vilket vi själva också gjorde, för ett evenemang som gav massvis med ny information om affärsmöjligheter och -attityder i Afrika. Utöver den här stora konferensen välkomnade jag journalister från både Ryssland och Zimbabwe och visade dem runt i Berlin. Att jag fick jobba mera med Ryssland och ytterligare östeuropeiska länder på DGAP är klart bevis på hur allmänbildande, mångsidigt och lärorikt LP-programmet i Berlin kan vara.

Till skillnad från lilla Finland som inte alltid står i världsrampljuset upplever Tyskland stor press i många frågor som berör Europa och EU. Tyskland förväntas visa ledarskap och ta ställning i alla möjliga frågor hela tiden. Hur processen går till där är något Liberal Praktik i Berlin hjälper en att förstå. För den som känner sig förstådd på tyska är Berlin en fantastisk möjlighet som definitivt har det lilla extra jämfört med andra LP-program. Och javisst, tyska kolleger gillar öl och glühwein, så också socialt har Berlin mycket att ge.

 

<--Tillbaka till praktikplatser