Bryssel

Europaparlamentariker
Nils Torvalds stab

www.nilstorvalds.fi

2019: våren och hösten, Praktikperiod är fem månader

 

Praktikplats: Europaparlamentariker Nils Torvalds stab – Europaparlamentet, Rue Wiertz 60, Bryssel

Vem är europaparlamentariker Nils Torvalds?

Nils Torvalds är sedan 2012 medlem av Europaparlamentet. Han återvaldes 25 maj 2014 med 29 355 personliga röster. Han är i parlamentet ordinarie medlem i miljöutskottet och ersättare i budgetutskottet och utskottet för ekonomiska och monetära frågor samt fiskeriutskottet. Utöver dessa är Torvalds även medlem i det särskilda utskottet för skattebeslut och andra åtgärder av liknande karaktär eller med liknande effekt. Vid sidan av det ordinarie utskottsarbetet är Torvalds även ordförande i intergruppen för minoritetsfrågor. Torvalds är även aktiv i frågor utanför de ordinarie utskotten han är medlem av.

Vilka är praktikantens uppgifter och vilka erfarenheter ger praktiken?

Praktiken i Europaparlamentariker Nils Torvalds stab är mycket mångsidig. I praktikens uppgifter ingår bl.a. att hjälpa till i bevakningen av olika utskotts arbete. Eftersom det finns många viktiga frågor som också behandlas i utskott som Torvalds inte sitter i, så bevakas de utskotten av staben. Här kan praktikanten få ett betydande förtroende att, tillsammans med någon i staben, sköta Torvalds bevakning i vissa frågor. Praktikanten får också skriva artiklar, utkast till pressmeddelanden, koordinera nyhetsbrev och hemsidan samt övrigt. Praktikanten har också en viktig uppgift i kommunikationen utåt från kansliet och att förbereda svar på olika brev som kommer till Europaparlamentarikern.

Vid sidan av arbetet på kontoret ges möjlighet att delta i många intressanta möten som ordnas i parlamentet eller i Bryssel så att man får en heltäckande insyn i hur arbetet fungerar. Då Europaparlamentets sessionsplats är i Strasbourg, där man sammanträder 12 veckor per år, så kommer praktikanten också ges möjlighet att följa med på en eller ett par sessionsveckor. Praktikanten jobbar i ett dynamiskt team med tre medarbetare i Bryssel och en i Finland. Att kunna hålla många bollar i luften och jobba i ett högt tempo är inte till nackdel. Arbetsdagarna kan ibland bli långa, men det kompenseras av roliga och intressanta arbetsuppgifter och andra möjligheter. Praktikperioden ger en djupare insyn i arbetet i Europaparlamentet och beslutsfattandet i Europa.

Intervjuarna för denna plats hålls i september 22 mellan kl. 9:00 och 13:00 i Helsingfors. Det finns möjlighet för distansintervju.

Vilket är stipendiets storlek?
Stipendiets storlek är 1 300 euro per månad. Praktikanten står själv för resekostnader och ordnande av bostad.

 

Tilläggsinformation om stipendiet ges av Jaan Siitonen, 0415305531 eller jaan.siitonen(at)bildningsforbundet.fi

 

 

Vilhelm Forss

praktikant våren 2017

Bryssel kan anses vara Europas huvudstad (eller i alla fall EU:s). Detta märktes tydligt under min praktik i staden våren 2017. För en person som är intresserad av internationell politik är Europaparlamentet ett av de mest intressanta ställen att göra praktik på! Praktiken, som är vid Nils Torvalds stab (Sfp/ALDE), ger praktikanten fina möjligheter till att bekanta sig vid arbetet vid Europaparlamentet och även delta i det politiska arbetet för att inte tala om möjligheten att följa med världspolitiken från första raden! Praktiken gav mig otroligt mycket politisk, kulturell och social kunskap, färdigheter i att arrangera evenemang, organisationskunskaper och mycket annat. Mycket av det här är också tack vare ett otroligt kunnigt team som man fått jobba tillsammans med.

Utöver arbetet erbjuder Bryssel mängder av olika evenemang och tillställningar i en mycket internationell miljö. Bryssel samlar mänskor runt från hela världen och är en perfekt plats för unga vuxna att få en inblick i arbetslivet. Det ordnas mingel, seminarier, debatter och fester mest hela tiden och praktikanten ges bra med möjligheter att delta i många av dessa. Praktikanten ges också mycket friheter till att utöver de löpande arbetsuppgifterna engagera sig i en sådan fråga som hen är intresserad av.

Som stad är Bryssel väldigt trivsam och det finns något för alla. För en som tycker om friluftsliv måste man ändå ta sig en bit bort från stan, men tack vare sitt läge mitt i Europa är det lätt att ta sig till andra ställen med tåg eller buss. Inom två timmars tågfärd kommer du bland annat till London, Paris och Amsterdam som är perfekta destinationer för en liten veckoslutsutflykt. Boendet är inte jättedyrt heller (billigare än Helsingfors) och det mesta finns inom gångavstånd. Spårväg och metro fungerar också bra.

Avslutningsvis vill jag säga att den praktikperiod jag gjorde i Bryssel var det absolut bästa beslutet jag gjort och de fem månaderna hör till de bästa i mitt liv. Det gäller att vara proaktiv och ta tag i utmaningarna för att få det mesta ut av det hela. Jag skulle inte kunna rekommendera platsen varmare!

 

Vilhelm Forss