Linda Smids

praktikant våren 2018

 

Om du är en person som är intresserad av politik, internationella relationer och speciellt intresserad av att lära dig mer om hur EU fungerar, är Bryssel rätta stället för dig! I Bryssel får du följa internationella politiken från första raden.

Som praktikant i Nils Torvalds stab (SFP/ALDE) får du bekanta dig med arbetet vid Europaparlamentet och delta i det politiska arbetet. Under praktikperioden får man möjligheten att delta i olika intressanta evenemang och träffa intressenter från andra organisationer. På detta sätt får praktikanten en bred bild av hur allt fungerar i Bryssel. Utöver de löpande dagliga uppgifterna får praktikanten även möjligheten att engagera sig i frågor som är intressanta för just en själv och som man vill lära sig mera om.

Praktiken lärde mig otroligt mycket om helt allmänt politik, men speciellt om EU:s beslutsfattande och politiken kring dessa beslut. Jag lärde mig om organisationskunskap, att ordna evenemang, koordinering och jag anser mig också ha fått bättre förståelse för andra kulturer och ökade sociala kompetenser både för arbets- och privatlivet. Framförallt så anser jag att jag utvecklades som person, jag känner mig mera självsäker professionellt, och anser mig ha fått goda färdigheter för kommande utmaningar. En stor del av allt jag lärde mig under praktiken var tack vare det sakkunniga och hjälpsamma teamet jag fick jobba med.

Jag gjorde min praktik våren 2018 och saknar redan nu tillbaks till Europas ”centrum”. Förutom arbetet på Parlamentet fanns det även en hel del intressanta saker att göra på fritiden. Vardagen i Bryssel var varierande och för en person som vill träffa mycket nya människor är Bryssel det rätta stället! I EU-bubblan träffar man likasinnade unga i startskottet av sin karriär och knyter lätt nya kontakter runtom Europa. Om man är aktiv och deltar i olika evenemang får man lätt nya vänner och tröskeln att bjuda in människor som man just träffat t.ex. på middagar eller fester är väldigt låg.

Från Bryssel tar man sig snabbt till andra städer i Belgien eller till grannländerna och med vissa bussbolag kan man få väldigt billiga biljetter och därmed göra förmånliga veckoslutsutflykter. Boendet är billigare än i Helsingfors och det är lätt att ta sig runt staden, och det mesta ligger på gångavstånd. Det finns en hel del parker i Bryssel, många kulturevenemang och en stor variation av caféer och barer att välja mellan, alltså någonting för alla.

Jag rekommenderar varmt praktiken i Bryssel. Var inte rädd att ta itu med nya utmaningar, upptäck Bryssel och var proaktiv, på detta sätt får du det mesta ut av din praktikperiod!

 

<--Tillbaka till praktikplatser