Kapstaden

Democratic Alliance
International office

www.da.org.za/

 

2019: våren och hösten, praktikperioden är sex månader

 

Praktikplats: Democratic Alliance kontor, 16 Mill Street, Kapstaden

Vad är Democratic Alliance?

Democratic Alliance (DA) är Sydafrikas liberala parti och det officiella oppositionspartiet i Sydafrikas parlament. I senaste val 2014 fick partiet 89 av 400 platser i parlamentet. Partiet leds av Mmusi Maimane sedan maj 2015. Partiet fick över 50 % av rösterna i Kapstaden, där man har sitt starkaste fäste och har partiets huvudkontor. Partiets slogan är One Nation – One Future och är en förkämpe för öppenhet, transparens och anti-korruption i Sydafrika. Partiet hör till den globala paraplyorganisationen Liberal International, dit också bl.a. Svenska folkpartiet hör. År 2019 ordnas nästa val där DA har goda möjligheter att även bli det största partiet i Sydafrika.

Vilka är praktikantens uppgifter och vilka erfarenheter ger praktiken?

Praktikanten jobbar i partiets internationella sekretariat i partiets högkvarter i Kapstaden. Praktikanten jobbar med aktuella projekt i organisationen och deltar i ordnande av seminarier, evenemang och kampanjer. Praktikanten deltar också i det internationella arbetet och är med och koordinerar kontakterna till internationella samarbetsorganisationer. Praktikanten har också stora möjligheter att bekanta sig med afrikansk politik och praktiken ger en insyn i det afrikanska samhället. Praktikanten kommer att arbeta med de förberedelserna med kommande valet i 2019.

Vilket är stipendiets storlek?
Stipendiets storlek är 1 400 euro per månad. Praktikanten står själv för resekostnader och ordnande av bostad.

 

Tilläggsinformation om stipendiet ges av Liberal Praktiks Jaan Siitonen, 0415305531 eller jaan.siitonen(at)bildningsforbundet.fi

 

 

Daniel Mickos

praktikant våren 2017

Trött på västvärlden och Europa? Åk till Sydafrika, men förbered dig på en liten kulturchock. Och kanske inte bara en utan flera, eftersom Sydafrika är ett land med 11 olika nationalspråk samt ännu fler kulturer.

Eftersom Sydafrika är en ung demokrati finns det en viss ”energi” i det politiska klimatet som jag inte har sätt någon annanstans. Du har en möjlighet att tala om politik med din taxichaufför folk på gatan eller rentav i butikskön. Och tro mig, de talar med dig och du kan känna dig välkommen.

Åsikterna är däremot delade. Alla har ju hört om Mandela, och nästan alla ser honom även som Sydafrikas sanna ”hjälte”. Men Mandelas presidentperiod slutade redan 1999, och stödet för hans parti ANC samt speciellt för den nuvarande presidenten Jacob Zuma har sinat betydligt. Korruptionen samt kriminaliteten i landet har stigit, medan säkerheten har sjunkit och ekonomin hat klassats som ”junk status” av S&P Global.

Men ändå finns det hopp samt energi för Sydafrika. Detta ser man speciellt hos Democratic Alliance, det största oppositionspartiet i Sydafrikas parlament. Här siktar man på att sitta i Regering 2019, något som ingen för ett par år sedan ens kunde ha tänkt sig. Man strävar efter en ”rainbow nation”, det vill säga ett Sydafrika där alla folkgrupper och kulturer kan bo i harmoni.

Landskapet, miljön samt klimatet både i Kapstaden samt i resten av landet är helt otrolig. I Kapstaden kan man göra allt från att vandra i bergen, surfa vid stranden, dyka med hajar, till att gå på museum och äta delikatessmat till förmånliga priser. Trots fattigdom samt problem med säkerheten är trots allt den största faran att du inte vill lämna landet.