London

Liberal Democrats

www.libdems.org.uk

 

2019: våren och hösten, Praktikperioden är sex månader långa

 

Vad är LibDems?
Liberaldemokraterna (engelska Liberal Democrats) är ett socialliberalt brittiskt parti. Partiledare är sedan juli 2017 parlamentariker Vince Cable. Partiet är medlemsparti i europeiska ALDE partiet och är representerat i Europaparlamentet. I det brittiska parlamentet har partiet 12 av 650 platser. Liberaldemokraterna är det mest eurovänliga partiet i Storbritannien och partiet är bl.a. mot Brexit.

Vilka är praktikantens uppgifter och vilka erfarenheter ger praktiken?
Praktikanten jobbar i partiets internationella sekretariat. Det internationella sekretariatet arbetar främst med olika projekt i samarbete med stiftelsen Westminster Foundation for Democracy. Projekten har som mål bl.a. att främja och stöda demokrati och politiska partier i Afrika, Mellanöstern och Östra Europa. Sekretariatet har fyra anställda, tre i London och en i Kapstaden. Sekretariatet ansvarar även för partiets kontakter till europapartiet Alliance of Liberal and Democrats (ALDE), den globala Liberal International och African Liberal Network (ALN). Praktikanten jobbar med sekretariatets dagliga arbete såsom koordinering och planering av möten, resor och besök. Praktikanten är med och sköter kommunikationen i kansliet samt utför researcharbete. Arbete krävs noggrannhet, ansvarstagande och eget initiativ. Arbetet kan stundvis kräva veckoslutsarbete och kvällsarbete som naturligtvis kompenseras med extra ledigheter.

Praktikanten har en unik möjlighet att få insyn i det brittiska politiska arbete och de pågående Brexit-förhandlingar. London och den brittiska politiken som utkikspunkt ger en mycket intressant och annorlunda synvinkel på den europeiska och globala politiken och samhällsbygget.

Vilket är stipendiets storlek?
Stipendiets storlek är 1 700 euro per månad. Praktikanten står själv för resekostnader och ordnande av bostad.

 

Tilläggsinformation om stipendiet ges av Liberal Praktiks Jaan Siitonen, 041 530 55 31 eller jaan.siitonen(at)bildningsforbundet.fi

 

 

Niklas Backlund

Praktikant våren 2017

Jag hade en väldigt spännande tid i London med Liberal Democrats. Insikten man fick om den brittiska politiken inifrån partiet var väldigt annorlunda än den man får från media. Sättet man gör politik är väldigt annorlunda från Finland, den är mera personlig och känslosam men sakfrågorna och samhälleliga problemen är sist och slutligen ganska liknande vi har i Finland.

Jag fick bland annat uppleva när den galna Brexit-processen sattes igång, när premiärminister Theresa May utlyste nyval och vara med i själva parlamentsvalets kampanj som medlem i policy teamet. Brittisk politik blir sällan tråkigt!

Jag hade också möjligheten att åka till Kenya med resten av det internationella teamet, för att ordna Africa Liberal Networks årsmöte i Nairobi.

Jobbet vid den internationella avdelningen är väldigt lärorikt, man har chansen att träffa politiker och sakkunniga från Europa och Afrika. Jag lärde mig också mycket om biståndspolitik och om den europeiska partipolitiken främst genom samarbetet med ALDE-partigruppen vid europeiska parlamentet.

Jag deltog också på otaliga seminarier och konferenser som berörde massor med olika aktuella politiska frågor. London är en av Europas politiska och ekonomiska kärnområden vilket betyder att allt möjligt spännande händer hela tiden. Man har en väldigt bra förutsättning att skapa nya professionella nätverk under sin praktiktid.

Utöver jobbet så njöt jag massor av staden och landet. London hart mycket att erbjuda kulturellt, staden är en enorm smältdegel av världskulturer och det finns oändlig mängd av historia att anamma sig. Jag besökte också flera orter nära och långtifrån London, Storbritannien är så mycket mer än endast London även om landet har en så kallad ”brain drain” till huvudstaden.

Jag skulle rekommendera upplevelsen till vem som helst som är intresserad av internationell politik och vill vidga sina vyer!