Center for Transatlantic Relations CTR – SAIS

2019: våren och hösten, Praktikperiod är fem månader

 

Praktikplats: Center for Transatlantic Relations, The Paul H. Nitze School of Advanced International Studies at John Hopkins University, 1717 Massachusetts Avenue, NW, Washington D.C.

www.transatlanticrelations.org

Vad är Center for Transatlantic Relations?
The Paul H. Nitze School of Advanced International Studies hör till en av världens främsta platser att fördjupa sig i internationell politik och internationella relationer. Center for Transatlantic Relations har flera år rankats som en av de världens främsta tankesmedja gällande relationerna mellan USA och Europa. Med sina cirka 30 forskare och flera forskningsområden är praktikplatsen en perfekt plats för den som är utrikespolitiskt intresserad och som vill fördjupa sig. Tankesmedjan är partipolitiskt obunden eller ”non-partisan” som de kallar oberoende tankesmedjor i Washington DC.

Vilka är praktikantens uppgifter och vilka erfarenheter ger praktiken?
Praktikanten jobbar med centrets aktuella projekt och deltar i det dagliga arbetet. Arbetsuppgifterna innebär både att vara med och organisera evenemang, forska och göra research, samt att sitta med på möten och vara centrets ögon och öron på olika program som ordnas av andra organisationer. Praktikplatsen liknar till karaktären mycket praktikplatsen vid CSIS. Dessa två praktikplatser ligger bredvid varandra i Washington DC.

Praktikanten kommer jobba med projekt där man har nytta av ett studiefokus som tangerar: ekonomi, juridik, miljö, statsvetenskap eller andra samhällsfrågor. Praktiken kommer ge utmärkta möjligheter att fördjupa sig i global politik och ta en del av alla händelser i Washington som ordnas av olika organisationer eller ambassader. Praktiken är en mycket värdefull merit för framtiden, både för en karriär inom diplomati eller internationella relationer. Praktikanten förväntas ha tillfredställande kunskaper i amerikansk politik och säkerhetspolitik. Praktikanten förväntas vara initiativrik, proaktiv, flexibel och självständig.

Vilket är stipendiets storlek?
Stipendiets storlek är 1 700 euro per månad. Praktikanten står själv för resekostnader och ordnande av bostad.

 

Tilläggsinformation om stipendiet ges av Liberal Praktiks Jaan Siitonen, 0415305531 eller jaann.siitonen(at)bildningsforbundet.fi

 

 

Mariette Hägglund

praktikant våren 2016

Under året som varit väldigt turbulent både i Europa och USA, har det känts som en lottovinst att ha fått följa med allt från Washington DC. Inte endast har det gett en större inblick på vad i Europa som man följer noggrannast här, utan man har fått se det officiella amerikanska perspektivet – och fått lyssna på enskilda amerikanska synpunkter. Samtidigt som många i Europa har med oro följt presidentkampanjen, har man i USA spekulerat om vad som försiggår i EU med bl.a. det stora antalet flyktingar, ökade nationalistiska och populistiska politiken och Brexit. Eftersom USA som stormakt följer med vad som händer nästan överallt i världen, har det varit ett stort plus att få följa med det på plats. Jag medger att DC är en liten bubbla i sig, och staden skiljer sig rätt mycket från andra delar i USA (och världen). Genom att resa runt kommer man dock ur denna bubbla och får andra perspektiv, och även mera förståelse för varför vissa diskurser är som de är. Kortfattat är DC perfekt om man är lite nördig gällande internationell politik.

Stereotypierna om hurdant USA eller DC eller amerikaner blir bevisade att vara fel (ifall de inte redan blivit) då man är här och samtidigt som man i Finland ibland tenderar generalisera amerikanare på ett visst sätt, har jag ett antal gånger fått höra hur europeisk jag är. För en finländare låter det absurt att någon påstår att t.ex. syd- och nordeuropéer är helt likadana, men samma generalisering sker väl då man kategoriserar alla amerikanare som likadana. En mer bekant gruppering är Norden, som många tänker positivt om, och speciellt gällande Finland är vårt utbildnings- och hälsosystem bekant för de flesta.

Arbetsuppgifterna har varit mångsidiga och varierat mellan allt från att sätta ihop de populära ”daily must-reads” och andra administrativa uppgifter till att få gå på evenemang av eget intresse och delta i informella lunchdiskussioner om internationella förhandlingar eller lyssnat när ministrar håller tal. En av de bästa sidorna har troligtvis varit då man skapat personliga kontakter genom det jobb man gjort. Att få personlig inbjudan till U.S. Chamber of Commerce slutna ”rundabordssamtal” och sitta runt ett bord med flera högtuppsatta tjänstemän och f.d. generaler, och få lyssna på och även delta i diskussionen är oerhört givande. Man lär sig inte endast om själva ämnet, utan även om dynamiken hur allt går till. Att knyta kontakter både på personlig och professionell plan är en av de viktigaste delarna som mest sannolikt gynnar även i framtiden.

Det känns som om D.C. är en stad där mänskor kommer och går, då en stor del är praktikanter, eller tjänstemän med tidsbegränsade kontrakt. Det i sig är en del av charmen eftersom de flesta är delvis i liknande situation, vet att deras tid i DC är temporär, och de flesta är väldigt öppna för att göra nya bekantskaper. Under min tid i DC har jag lärt känna mänskor från överallt i världen, och staden i sig är väldigt heterogen, och klichéaktigt nog en ”melting pot” som det ofta kallas. Generellt är mänskor väldigt positiva och hjälpsamma här och man behöver aldrig känna sig uttråkad. DC är full av intressanta think tank evenemang, gratis konserter, museum och gallerier samt härliga restauranger.

Jag svarar gärna på frågor gällande praktikplatsen, DC eller övriga frågor: mariette.hagglund@gmail.com