Matilda Lindblom på DA:s kontor i Kapstaden

Matilda Lindblom – Min praktik i Kapstaden våren 2023

Som praktikant för Democratic Alliance (DA), det näst största partiet i Sydafrika och det officiella oppositionspartiet, får du en unik inblick i den politiska situationen i landet. Under min tid här har jag lärt mig otroligt mycket om politik i landet på alla nivåer.

Jag landade i Kapstaden i mitten av mars 2023 till en otrolig sommarhetta, speciellt i jämförelse med vintervädret jag lämnade bakom mig i Finland. Det blev en intensiv start på praktiken, då jag började jobba redan dagen efter att jag landat i Sydafrika och hela Democratic Alliances huvudkontor var i full rulle med förberedelser inför kongressen som ägde rum första veckoslutet i april i Johannesburg.

Utan att generalisera, så var jag, som kanske de flesta finländare, nordbor och europeer, inte värst väl bevandrad gällande sydafrikansk politik. Som praktikant för Democratic Alliance (DA), det näst största partiet i Sydafrika och det officiella oppositionspartiet, får du en unik inblick i den politiska situationen i landet. Under min tid här har jag lärt mig otroligt mycket om politik i landet på alla nivåer. Även om praktikplatsen är på internationella sekretariatet, får du inte endast lära dig om Sydafrikas och DA:s internationella relationer, utan också om Sydafrikansk politik och DA:s arbete på nationell, regional och kommunal nivå. Dessutom har jag lärt mig om den administrativa sidan av hur ett politiskt parti fungerar.

Jag har varit här nu i cirka tre och en halv månad, och har ungefär två månader kvar av min praktik. Under tiden här har jag fått arbeta med en mängd varierande uppgifter. Som praktikant på DA:s internationella sekretariat är du partiets kontakt till internationella organisationer och partners, samt de olika ambassaderna i landet. En av mina främsta arbetsuppgifter är att sammanställa DA:s international brief, vårt nyhetsbrev som skickas ut till den diplomatiska kåren, och innehåller nyheter om Sydafrika som är relevanta och intressanta ur ett internationellt perspektiv. Dessutom ser jag till att de länder som har representation i Sydafrika får ett elektroniskt kort av oss på nationaldagar och sammanställer en internationell kalender med relevanta datum månatligen. 

På internationella sekretariatet har vi även hand om alla reseansökningar till utlandet för våra officiella representanter. Jag behandlar ansökningarna och håller koll på när de accepteras, så att jag kan informera representanterna om att deras resa blivit godkänd. Vid sidan om dessa kontinuerliga uppgifter har jag även planerat och koordinerat olika evenemang, bland annat diplomatiska möten med ambassader i Pretoria och evenemang för alumner av DA:s ledarskapsprogram Young Leaders Programme. 

Vid sidan om allt det nya om sydafrikansk politik som kommer med praktikplatsen, så är det även litet av en kulturchock att bo i Kapstaden. Sydafrika är ett väldigt annorlunda land från Finland, och det tog mig en stund att vänja mig med all small talk med främlingar och stängsel och alarmsystem runt husen. Dessutom märkte jag att jag konstant refererade till “förra sommaren” eller “förra hösten” då jag talade med mina kollegor och min rumskamrat, utan att förstås komma ihåg att våra årstider är motsatta, och att det ju faktiskt är vinter här just nu även om det är sommar i Finland och Europa. 

Till skillnad från Finland är Sydafrika ett land med politisk oro och stora socioekonomiska skillnader. Medan den rika befolkningen bor i hus med elstängsel, larmsystem och beväpnade vakter som bevakar området, bor de fattiga i slummerna, så kallade “townships”. Bristande social jämlikhet är ett stort problem i landet, och man måste definitivt vara mer på sin vakt då man rör sig här jämfört med Finland. Jag har dock inte känt mig osäker här, men det gäller att vara medveten om vilka områden som är säkra att röra sig i och vilken tid på dygnet det är. Gängvåld är även ett stort problem i Kapstaden och landet överlag, men de håller sig till specifika områden. Som finländare är det ofta nyheter av denna sort som når oss om Sydafrika, och det kan få många att vara rädda för att åka till landet. Min upplevelse här har dock inte varit så dramatisk, och många här lever ett så kallat “normalt” liv, även om det normala kanske ser lite annorlunda ut jämfört med Finland. 

Förutom arbetet på DA har jag även försökt njuta av det Sydafrika har att erbjuda på min fritid. Över påskhelgen åkte jag och min rumskompis på en roadtrip längs Garden Route till Knysna, en av de mest välkända roadtrip-rutterna i Sydafrika. Dessutom har jag besökt Robben Island och fått en rundtur av en av de tidigare fångarna, beundrat vyerna från Table Mountain, besökt Godahoppsudden, njutit av vin i Cape Winelands och sett pingvinerna på Boulders Beach. Det är en otroligt lärorik upplevelse att få bo i en så annorlunda kultur, och jag är glad över att ha fått chansen att också åka runt i landet lite och få njuta av naturen och upplevelserna Sydafrika har att erbjuda. 

Att bli en del av kulturen i landet och uppleva de sevärdheter som finns är, enligt mig, otroligt viktigt vid sidan om själva arbetet på DA. Att träffa lokalbefolkningen och få en känsla för landet hjälper dessutom med arbetet, då det vidgar förståelsen för hur landet fungerar och hur det är att bo här. 

Jag kan varmt rekommendera praktikplatsen vid internationella sekretariatet på Democratic Alliance för dig som är intresserad av internationella relationer och politik, och det är en otrolig chans att lära sig om politik och kultur i ett väldigt annorlunda land i jämförelse med Finland. Sydafrika är dessutom ett otroligt vackert land, och min tid här har definitivt vidgat mina vyer om livet. 

Kontakta mig gärna om du har frågor gällande praktikplatsen vid Democratic Alliance, Kapstaden eller livet i Sydafrika överlag! Du kan kontakta mig per email: matilda.lindblom@outlook.com eller Instagram: @matildakemilie. Vill du kolla hur mitt liv i Kapstaden såg ut kan du kolla in mitt Instagram-konto @matildaincapetown.

Fler artiklar som kan intressera dig

Baltic-States-contributions-Ukraine
Baltic States’ Contributions to Ukraine
Artikeln är skriven av praktikant på Wilson Center Isabella Hannén och Jason Moyer, Program Associate,...
Läs mer
Damage to the Balticconnector pipeline
Lack of Attribution as Critical Infrastructure is Damaged Again in the Baltic Sea
Artikeln är skriven av Isabella Hannén, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer
European Commission President Ursula von der Leyen announcing the Ukraine Facility at the Ukraine Recovery Conference in London on June 21, 2023.
Ukraine Facility – The EU’s Chance to Take Leadership of Ukraine’s Economic Recovery
Artikeln är skriven av Henri Winberg, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer
Bild på alla ministrar i Finlands regering. Fotograf: Fanni Uusitalo, valtioneuvoston kanslia
Finland’s New Government Shifts to the Right—Will This Change Finland’s Role on the International Stage?
Artikeln är skriven av Henri Winberg, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer