Bild visar Anna Sjöström

Washington D.C hösten 2019

Anna Sjöström

Att få spendera sina arbetsdagar på Capitol Hill är något särskilt. Erfarenheten jag fick i hur amerikansk politik fungerar i praktiken och vad som krävs to make a bill law som praktikant (eller (F)in(n)tern som jag kallades) i senator Ron Wydens kontor var otrolig.

Jag hade väl en idé om att jag var ganska lugn och cool – men när senator Bernie Sanders kom in i hissen jag stod i med min trötta lunchsallad, eller när Ted Cruz steg på samma Kapitoliumtåg som mig, var ögonen rätt runda.

Jag rekommenderar verkligen praktikplatsen vid senator Ron Wydens kontor till dig som är utåtriktad, initiativtagande och som har ett intresse av amerikansk politik, speciellt de områden som senatorn specialiserar sig i. 

Arbetsuppgifterna varierade och skräddarsyddes till viss del enligt egna intressen, dock hängde mycket på eget initiativtagande. Personligen hade jag ett intresse för transatlantiska relationer och teknologi, vilket gjorde Wydens kontor till en bra matchning för mig.

Exempel på forskningsprojekt jag fick arbeta med var en kartläggning av högerpopulism i Europa inför ett framträdande senatorn åtagit sig samt forskning kring en ny ansiktsigenkänningsteknologi. Forskningsuppgifterna i övrigt bestod till stor del av att delta i s.k. Congressional hearings och Congressional briefings – de som ligger närmast i minnet är när representanthusets finanskommitté förhörde Mark Zuckerberg om Libra samt Facebooks marknadsföringstjänster relaterade till husannonser på Facebook, representanthusets kommitté på klimatkrisens förhör där Greta Thunberg vittnade och rättegången mot Donald Trump i senaten. Efter varje hearing eller briefing sammanställde jag ett PM med det mest väsentliga som jag gav till uppdragsgivaren inom kontoret. 

Administrativa uppgifter som alla praktikanter jobbade med kunde inkludera t.ex. att lyssna på invånarsamtal, hantera post, svara på invånarbrev, marknadsföra brev till andra kontor samt omhänderta signering av brev. Som historienörd var min favorit ”administrativa”-uppgift att hålla rundturer av Kapitoliumbyggnaden till invånare från Oregon samt speciella gäster.

Antalet praktikanter under min praktik varierade mellan 3-6 stycken, vilket genast gav en ett naturligt socialt umgänge på arbetsplatsen och jag har kontakt med flera av dem ännu tre år senare. 

Vardagen i D.C. var aldrig tråkig – evenemangen var många, människor i samma livssituation som en själv var många och staden andas historia med dess byggnader, monument och muséer. Städer som Philadelphia och New York ligger dessutom endast en bussfärd bort. 

Jag rekommenderar verkligen praktikplatsen vid senator Ron Wydens kontor till dig som är utåtriktad, initiativtagande och som har ett intresse av amerikansk politik, speciellt de områden som senatorn specialiserar sig i. 

Jag svarar gärna på frågor kring praktiken via mejl eller telefon.  

Lycka till med din ansökan! 

Anna Sjöström
annasjostromm@gmail.com
0504966117

Fler artiklar som kan intressera dig

Bild på praktikant Linn Arola i Europaparlamentet i Strasbourg
Linn Arola - Min praktik på Europaparlamentet
Det mest intressanta i mitt arbete har varit att se hur de politiska förhandlingarna går till i praktiken...
Läs mer
Isabella Hannén
Isabella Hannén - Min praktik på Wilson Center i DC september 2023-februari 2024
Jag gjorde min praktik vid Wilson Centers Global Europe Program. Programmets ändamål är att behandla...
Läs mer
Praktikant Otso Pekonen
Otso Pekonen - Min praktik hos Democratic Alliance augusti 2023-februari 2024
Jag rekommenderar varmt praktiken vid internationella sekretariatet i Democratic Alliance för alla som...
Läs mer
Praktikant Lotta Selänniemi.
Lotta Selänniemi - Min praktik hos Ron Wyden september 2023-februari 2024
Genom praktiken har jag fått väldigt värdefulla erfarenheter samt förbättrat till exempel mina forskningskunskaper....
Läs mer