Bild visar Anna Sjöström

Washington D.C hösten 2019

Anna Sjöström

Att få spendera sina arbetsdagar på Capitol Hill är något särskilt. Erfarenheten jag fick i hur amerikansk politik fungerar i praktiken och vad som krävs to make a bill law som praktikant (eller (F)in(n)tern som jag kallades) i senator Ron Wydens kontor var otrolig.

Jag hade väl en idé om att jag var ganska lugn och cool – men när senator Bernie Sanders kom in i hissen jag stod i med min trötta lunchsallad, eller när Ted Cruz steg på samma Kapitoliumtåg som mig, var ögonen rätt runda.

Jag rekommenderar verkligen praktikplatsen vid senator Ron Wydens kontor till dig som är utåtriktad, initiativtagande och som har ett intresse av amerikansk politik, speciellt de områden som senatorn specialiserar sig i. 

Arbetsuppgifterna varierade och skräddarsyddes till viss del enligt egna intressen, dock hängde mycket på eget initiativtagande. Personligen hade jag ett intresse för transatlantiska relationer och teknologi, vilket gjorde Wydens kontor till en bra matchning för mig.

Exempel på forskningsprojekt jag fick arbeta med var en kartläggning av högerpopulism i Europa inför ett framträdande senatorn åtagit sig samt forskning kring en ny ansiktsigenkänningsteknologi. Forskningsuppgifterna i övrigt bestod till stor del av att delta i s.k. Congressional hearings och Congressional briefings – de som ligger närmast i minnet är när representanthusets finanskommitté förhörde Mark Zuckerberg om Libra samt Facebooks marknadsföringstjänster relaterade till husannonser på Facebook, representanthusets kommitté på klimatkrisens förhör där Greta Thunberg vittnade och rättegången mot Donald Trump i senaten. Efter varje hearing eller briefing sammanställde jag ett PM med det mest väsentliga som jag gav till uppdragsgivaren inom kontoret. 

Administrativa uppgifter som alla praktikanter jobbade med kunde inkludera t.ex. att lyssna på invånarsamtal, hantera post, svara på invånarbrev, marknadsföra brev till andra kontor samt omhänderta signering av brev. Som historienörd var min favorit ”administrativa”-uppgift att hålla rundturer av Kapitoliumbyggnaden till invånare från Oregon samt speciella gäster.

Antalet praktikanter under min praktik varierade mellan 3-6 stycken, vilket genast gav en ett naturligt socialt umgänge på arbetsplatsen och jag har kontakt med flera av dem ännu tre år senare. 

Vardagen i D.C. var aldrig tråkig – evenemangen var många, människor i samma livssituation som en själv var många och staden andas historia med dess byggnader, monument och muséer. Städer som Philadelphia och New York ligger dessutom endast en bussfärd bort. 

Jag rekommenderar verkligen praktikplatsen vid senator Ron Wydens kontor till dig som är utåtriktad, initiativtagande och som har ett intresse av amerikansk politik, speciellt de områden som senatorn specialiserar sig i. 

Jag svarar gärna på frågor kring praktiken via mejl eller telefon.  

Lycka till med din ansökan! 

Anna Sjöström
annasjostromm@gmail.com
0504966117

Fler artiklar som kan intressera dig

Chair of the Group of Experts on Human Rights in Nicaragua
Op-ed: The international community must not fail to bring justice to Nicaraguans affected by gross human rights violations
In March 2022, the United Nations Human Rights Council established the Group of Experts on Human Rights...
Läs mer
Kristiane Width i Kapstaden
Kristiane Width - Min praktik i Kapstaden
Praktiken gav en otrolig inblick i den Sydafrikanska politiken, något som inte ofta kommer på tals i...
Läs mer
En bild på praktikanten Marie Krogius
Marie Krogius - Min praktik i Bryssel
Praktiken passar dig som är intresserad av politisk kommunikation samt miljö- och energifrågor men det...
Läs mer
Bilden föreställer Klara Fält, praktikant i London
Klara Fält - Min praktik i London
Jag åkte iväg till London i oktober 2021. Då hade jag redan inlett min praktik på Liberal International...
Läs mer