Bild visar Anna Sjöström

Washington D.C hösten 2019

Anna Sjöström

Att få spendera sina arbetsdagar på Capitol Hill är något särskilt. Erfarenheten jag fick i hur amerikansk politik fungerar i praktiken och vad som krävs to make a bill law som praktikant (eller (F)in(n)tern som jag kallades) i senator Ron Wydens kontor var otrolig.

Jag hade väl en idé om att jag var ganska lugn och cool – men när senator Bernie Sanders kom in i hissen jag stod i med min trötta lunchsallad, eller när Ted Cruz steg på samma Kapitoliumtåg som mig, var ögonen rätt runda.

Jag rekommenderar verkligen praktikplatsen vid senator Ron Wydens kontor till dig som är utåtriktad, initiativtagande och som har ett intresse av amerikansk politik, speciellt de områden som senatorn specialiserar sig i. 

Arbetsuppgifterna varierade och skräddarsyddes till viss del enligt egna intressen, dock hängde mycket på eget initiativtagande. Personligen hade jag ett intresse för transatlantiska relationer och teknologi, vilket gjorde Wydens kontor till en bra matchning för mig.

Exempel på forskningsprojekt jag fick arbeta med var en kartläggning av högerpopulism i Europa inför ett framträdande senatorn åtagit sig samt forskning kring en ny ansiktsigenkänningsteknologi. Forskningsuppgifterna i övrigt bestod till stor del av att delta i s.k. Congressional hearings och Congressional briefings – de som ligger närmast i minnet är när representanthusets finanskommitté förhörde Mark Zuckerberg om Libra samt Facebooks marknadsföringstjänster relaterade till husannonser på Facebook, representanthusets kommitté på klimatkrisens förhör där Greta Thunberg vittnade och rättegången mot Donald Trump i senaten. Efter varje hearing eller briefing sammanställde jag ett PM med det mest väsentliga som jag gav till uppdragsgivaren inom kontoret. 

Administrativa uppgifter som alla praktikanter jobbade med kunde inkludera t.ex. att lyssna på invånarsamtal, hantera post, svara på invånarbrev, marknadsföra brev till andra kontor samt omhänderta signering av brev. Som historienörd var min favorit ”administrativa”-uppgift att hålla rundturer av Kapitoliumbyggnaden till invånare från Oregon samt speciella gäster.

Antalet praktikanter under min praktik varierade mellan 3-6 stycken, vilket genast gav en ett naturligt socialt umgänge på arbetsplatsen och jag har kontakt med flera av dem ännu tre år senare. 

Vardagen i D.C. var aldrig tråkig – evenemangen var många, människor i samma livssituation som en själv var många och staden andas historia med dess byggnader, monument och muséer. Städer som Philadelphia och New York ligger dessutom endast en bussfärd bort. 

Jag rekommenderar verkligen praktikplatsen vid senator Ron Wydens kontor till dig som är utåtriktad, initiativtagande och som har ett intresse av amerikansk politik, speciellt de områden som senatorn specialiserar sig i. 

Jag svarar gärna på frågor kring praktiken via mejl eller telefon.  

Lycka till med din ansökan! 

Anna Sjöström
annasjostromm@gmail.com
0504966117

Fler artiklar som kan intressera dig

Benina Uotinen framför EU-parlamentet
Benina Uotinen - Min praktik i Bryssel våren 2023
Som praktikant får du från ett nära håll lära dig vad lagstiftningsarbetet i Europaparlamentet går ut...
Läs mer
Emma Lundström står framför Big Ben i London
Emma Lundström - Min praktik i London våren 2023
Jag rekommenderar praktiken i London som åt dig är intresserade av att jobba som en del av ett litet...
Läs mer
Bild på alla ministrar i Finlands regering. Fotograf: Fanni Uusitalo, valtioneuvoston kanslia
Finland’s New Government Shifts to the Right—Will This Change Finland’s Role on the International Stage?
Artikeln är skriven av Henri Winberg, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer
Matilda Lindblom på DA:s kontor i Kapstaden
Matilda Lindblom - Min praktik i Kapstaden våren 2023
Som praktikant för Democratic Alliance (DA), det näst största partiet i Sydafrika och det officiella...
Läs mer