På bilden ser vi utsikten Uppifrån ”Reichstagsgebäude” i Berlin (foto: Minka Lindroos)

En ny regeringskris i Tyskland?

Med den gångna höstens och vinterns långa och svåra tyska regeringsbildningsförhandlingar i färskt minne, får världen igen läsa om en möjlig regeringskris i Tyskland. Endast tre och en halv månad efter bildandet av den tyska regeringen och knappa två veckor innan EU-toppmötet, står den tyska regeringen igen inför stora utmaningar. Kan Angela Merkel (CDU) och Horst Seehofer (CSU) komma fram till en kompromiss och därmed undvika att utlösa en ny regeringskris i landet?
Uppifrån ”Reichstagsgebäude” i Berlin (foto: Minka Lindroos)

Under sensommaren 2015 beslöt Angela Merkel tillsammans med den dåvarande österrikiska förbundskanslern Werner Faymann att öppna gränserna för den stora mängden immigranter som fanns i Ungern. Merkels och Faymanns beslut resulterade i fler än en miljon asylsökanden i Tyskland. Horst Seehofer som under perioden 2008–2018 fungerade som Bayerns ministerpresident, blev en av de största motståndarna gentemot Merkels flyktingpolitik.

I oktober 2018 är det dags för Lantdagsval i Bayern, var CSU alltid har haft ett starkt stöd. På grund av det under den senaste tiden minskande stödet för CSU och det ökade stödet för rättspopulistiska AfD (Alternative für Deutschland) i Bayern, har CSU:s linje blivit tydligt strängare (t.ex. Markus Söders idé om att hänga upp kors på alla statliga byggnader i Bayern).

”Ett europeiskt svar på denna utmaning”

Horst Seehofers önskan är att från och med den första juli börja direktavvisa flyktingar, som redan har registrerats i ett annat EU-land, vid den tyska gränsen. Seehofer har fått stöd för sin idé från Italiens regering och Österrikes nuvarande förbundskansler, Sebastian Kurz. Förbundskansler Merkel var i början totalt emot Seehofers plan, men uttryckte under måndagen den 18 juni sin vilja att kompromissa i ärendet. Utan Merkels vilja att kompromissa i denna fråga, skulle fallet av den nyligen bildade tyska regeringen har varit mycket nära.

Om två dagar (28–29.6) kommer EU-medlemsstaternas regerings- och statschefer att träffas i Bryssel för ett två dagar långt EU-toppmöte, under vilket främst migrations- och asylpolitik kommer att diskuteras. Ursprungligen hade Merkel endast tid tills måndagen den 18 juni att komma med en lösning som Seehofer kunde godkänna, men tidsfristen förlängdes tills efter EU-toppmötet. Under förra tisdagens möte (19.06) med Emmanuel Macron uttryckte Merkel igen sin vilja om att hitta en europeisk lösning på problemet (Merkels kommentar var: „Unser Ziel bleibt eine europäische Antwort auf diese Herausforderung”, sve.: ”Vårt mål förblir ett europeiskt svar på denna utmaning”). Om Tyskland skulle börja direktavvisa flyktingar vid sina gränser, är risken stor för att andra länder skulle börja göra likadant, vilket i sin tur skulle resultera i att flyktingarna blir endast på Greklands och Italiens ansvar. Ländernas ingående av bilaterala avtal kommer inte att lösa problemet, utan en gemensam europeisk väg är vad som behövs.

Merkel har nu knappt en vecka tid på sig att finna ett svar på frågan om hur EU i framtiden kommer att fördela asylsökandena mellan sina medlemsstater. Många ser detta som en omöjlighet i och med att ingen lösning har hittats under de senaste tre åren. Merkels räddning vore ett enande om förnyandet av EU:s gemensamma asylsystem (CEAS) under veckans EU-toppmöte (28–29.06).

Hela världen har igen vänt sina blickar mot Tyskland var en ny regeringskris är nära att utlösas. Det kommande EU-toppmötet kommer föra med sig många svar, vilka är speciellt viktiga för Tyskland. Kommer en lösning att hittas, eller kommer Tyskland att igen en gång stå utan en fungerande regering?

Skribenten jobbar som Liberal praktikant i Berlin.

Minka Lindroos

Fler artiklar som kan intressera dig

Baltic-States-contributions-Ukraine
Baltic States’ Contributions to Ukraine
Artikeln är skriven av praktikant på Wilson Center Isabella Hannén och Jason Moyer, Program Associate,...
Läs mer
Damage to the Balticconnector pipeline
Lack of Attribution as Critical Infrastructure is Damaged Again in the Baltic Sea
Artikeln är skriven av Isabella Hannén, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer
European Commission President Ursula von der Leyen announcing the Ukraine Facility at the Ukraine Recovery Conference in London on June 21, 2023.
Ukraine Facility – The EU’s Chance to Take Leadership of Ukraine’s Economic Recovery
Artikeln är skriven av Henri Winberg, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer
Bild på alla ministrar i Finlands regering. Fotograf: Fanni Uusitalo, valtioneuvoston kanslia
Finland’s New Government Shifts to the Right—Will This Change Finland’s Role on the International Stage?
Artikeln är skriven av Henri Winberg, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer