Bilden föreställer Linda Smids

Bryssel våren 2018

Linda Smids

Om du är en person som är intresserad av politik, internationella relationer och speciellt intresserad av att lära dig mer om hur EU fungerar, är Bryssel rätta stället för dig! I Bryssel får du följa internationella politiken från första raden.

Jag rekommenderar varmt praktiken i Bryssel. Var inte rädd att ta itu med nya utmaningar, upptäck Bryssel och var proaktiv, på detta sätt får du det mesta ut av din praktikperiod!

Som praktikant i Nils Torvalds stab (SFP/Renew Europe) får du bekanta dig med arbetet vid Europaparlamentet och delta i det politiska arbetet. Under praktikperioden får man möjligheten att delta i olika intressanta evenemang och träffa intressenter från andra organisationer. På detta sätt får praktikanten en bred bild av hur allt fungerar i Bryssel. Utöver de löpande dagliga uppgifterna får praktikanten även möjligheten att engagera sig i frågor som är intressanta för just en själv och som man vill lära sig mera om.

Praktiken lärde mig otroligt mycket om helt allmän politik, men speciellt om EU:s beslutsfattande och politiken kring dessa beslut. Jag lärde mig om organisationskunskap, att ordna evenemang, koordinering och jag anser mig också ha fått bättre förståelse för andra kulturer och ökade sociala kompetenser både för arbets- och privatlivet. Framförallt så anser jag att jag utvecklades som person, jag känner mig mera självsäker professionellt, och anser mig ha fått goda färdigheter för kommande utmaningar. En stor del av allt jag lärde mig under praktiken var tack vare det sakkunniga och hjälpsamma teamet jag fick jobba med.

Förutom arbetet på Parlamentet fanns det även en hel del intressanta saker att göra på fritiden. Vardagen i Bryssel är varierande och för en person som vill träffa mycket nya människor är Bryssel det rätta stället! I EU-bubblan träffar man likasinnade unga i startskottet av sin karriär och knyter lätt nya kontakter runtom Europa. Om man är aktiv och deltar i olika evenemang får man lätt nya vänner och tröskeln att bjuda in människor som man just träffat t.ex. på middagar eller fester är väldigt låg.

Från Bryssel tar man sig snabbt till andra städer i Belgien eller till grannländerna, och med vissa bussbolag kan man få väldigt billiga biljetter och därmed göra förmånliga veckoslutsutflykter. Boendet är billigare än i Helsingfors och det är lätt att ta sig runt staden, och det mesta ligger på gångavstånd. Det finns en hel del parker i Bryssel, många kulturevenemang och en stor variation av caféer och barer att välja mellan, alltså någonting för alla.

Jag rekommenderar varmt praktiken i Bryssel. Var inte rädd att ta itu med nya utmaningar, upptäck Bryssel och var proaktiv, på detta sätt får du det mesta ut av din praktikperiod!

Fler artiklar som kan intressera dig

Benina Uotinen framför EU-parlamentet
Benina Uotinen - Min praktik i Bryssel våren 2023
Som praktikant får du från ett nära håll lära dig vad lagstiftningsarbetet i Europaparlamentet går ut...
Läs mer
Emma Lundström står framför Big Ben i London
Emma Lundström - Min praktik i London våren 2023
Jag rekommenderar praktiken i London som åt dig är intresserade av att jobba som en del av ett litet...
Läs mer
Bild på alla ministrar i Finlands regering. Fotograf: Fanni Uusitalo, valtioneuvoston kanslia
Finland’s New Government Shifts to the Right—Will This Change Finland’s Role on the International Stage?
Artikeln är skriven av Henri Winberg, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer
Matilda Lindblom på DA:s kontor i Kapstaden
Matilda Lindblom - Min praktik i Kapstaden våren 2023
Som praktikant för Democratic Alliance (DA), det näst största partiet i Sydafrika och det officiella...
Läs mer