Bilden föreställer Linda Smids

Bryssel våren 2018

Linda Smids

Om du är en person som är intresserad av politik, internationella relationer och speciellt intresserad av att lära dig mer om hur EU fungerar, är Bryssel rätta stället för dig! I Bryssel får du följa internationella politiken från första raden.

Jag rekommenderar varmt praktiken i Bryssel. Var inte rädd att ta itu med nya utmaningar, upptäck Bryssel och var proaktiv, på detta sätt får du det mesta ut av din praktikperiod!

Som praktikant i Nils Torvalds stab (SFP/Renew Europe) får du bekanta dig med arbetet vid Europaparlamentet och delta i det politiska arbetet. Under praktikperioden får man möjligheten att delta i olika intressanta evenemang och träffa intressenter från andra organisationer. På detta sätt får praktikanten en bred bild av hur allt fungerar i Bryssel. Utöver de löpande dagliga uppgifterna får praktikanten även möjligheten att engagera sig i frågor som är intressanta för just en själv och som man vill lära sig mera om.

Praktiken lärde mig otroligt mycket om helt allmän politik, men speciellt om EU:s beslutsfattande och politiken kring dessa beslut. Jag lärde mig om organisationskunskap, att ordna evenemang, koordinering och jag anser mig också ha fått bättre förståelse för andra kulturer och ökade sociala kompetenser både för arbets- och privatlivet. Framförallt så anser jag att jag utvecklades som person, jag känner mig mera självsäker professionellt, och anser mig ha fått goda färdigheter för kommande utmaningar. En stor del av allt jag lärde mig under praktiken var tack vare det sakkunniga och hjälpsamma teamet jag fick jobba med.

Förutom arbetet på Parlamentet fanns det även en hel del intressanta saker att göra på fritiden. Vardagen i Bryssel är varierande och för en person som vill träffa mycket nya människor är Bryssel det rätta stället! I EU-bubblan träffar man likasinnade unga i startskottet av sin karriär och knyter lätt nya kontakter runtom Europa. Om man är aktiv och deltar i olika evenemang får man lätt nya vänner och tröskeln att bjuda in människor som man just träffat t.ex. på middagar eller fester är väldigt låg.

Från Bryssel tar man sig snabbt till andra städer i Belgien eller till grannländerna, och med vissa bussbolag kan man få väldigt billiga biljetter och därmed göra förmånliga veckoslutsutflykter. Boendet är billigare än i Helsingfors och det är lätt att ta sig runt staden, och det mesta ligger på gångavstånd. Det finns en hel del parker i Bryssel, många kulturevenemang och en stor variation av caféer och barer att välja mellan, alltså någonting för alla.

Jag rekommenderar varmt praktiken i Bryssel. Var inte rädd att ta itu med nya utmaningar, upptäck Bryssel och var proaktiv, på detta sätt får du det mesta ut av din praktikperiod!

Fler artiklar som kan intressera dig

Chair of the Group of Experts on Human Rights in Nicaragua
Op-ed: The international community must not fail to bring justice to Nicaraguans affected by gross human rights violations
In March 2022, the United Nations Human Rights Council established the Group of Experts on Human Rights...
Läs mer
Kristiane Width i Kapstaden
Kristiane Width - Min praktik i Kapstaden
Praktiken gav en otrolig inblick i den Sydafrikanska politiken, något som inte ofta kommer på tals i...
Läs mer
En bild på praktikanten Marie Krogius
Marie Krogius - Min praktik i Bryssel
Praktiken passar dig som är intresserad av politisk kommunikation samt miljö- och energifrågor men det...
Läs mer
Bilden föreställer Klara Fält, praktikant i London
Klara Fält - Min praktik i London
Jag åkte iväg till London i oktober 2021. Då hade jag redan inlett min praktik på Liberal International...
Läs mer