Bild på praktikant Linn Arola i Europaparlamentet i Strasbourg

Linn Arola – Min praktik på Europaparlamentet

Det mest intressanta i mitt arbete har varit att se hur de politiska förhandlingarna går till i praktiken och att lära mig förstå de bakomliggande orsakerna till varför olika parlamentariker röstar som de gör. Speciellt inför EU-valet kunde man se hur det politiska spelet trappades upp och parlamentarikerna i allt högre grad prioriterade strategiskt röstande i plenum med tanke på deras väljare, framom politiska kompromisser.

Under hösten och vintern 2023-2024 var jag praktikant i Nils Torvalds stab i Europaparlamentet. Mitt arbetsteam var ett litet men aktivt team som hade ett mycket brett nätverk. Torvalds är ledamot i miljöutskottet, i budgetutskottet och i EU-Rysslandsdelegationen. Därtill är han suppleant i industriutskottet. Med andra ord hanteras mycket viktiga politiska frågor i hans team. Under min praktik följde jag främst med miljöutskottet, som är det största utskottet i parlamentet.

Det mest intressanta i mitt arbete har varit att se hur de politiska förhandlingarna går till i praktiken och att lära mig förstå de bakomliggande orsakerna till varför olika parlamentariker röstar som de gör. Speciellt inför EU-valet kunde man se hur det politiska spelet trappades upp och parlamentarikerna i allt högre grad prioriterade strategiskt röstande i plenum med tanke på deras väljare, framom politiska kompromisser.

Under mina fem månader i Europaparlamentet lärde jag mig otroligt mycket. Eftersom vi var ett litet team fick jag snabbt ta på mig ansvar. Till mina arbetsuppgifter hörde huvudsakligen kommunikation och sociala medier, ansvar för besöksgrupper och administrativa uppgifter relaterade till det samt att följa med utskotts- och gruppmöten. Därtill fick jag ansvar för direktivet om markhälsa och resiliens (markdirektivet) som blev speciellt aktuellt mot slutet av min praktik. Som ansvarig för markdirektivet samlade jag information om den politiska diskussionen i Europaparlamentet, Europeiska rådet och i olika organisationer. Jag var aktivt i kontakt med andra parlamentarikers kontor och träffade också olika lobbyister angående direktivet.

Under min praktik fick jag gå med på de flesta möten som Torvalds eller mina kollegor deltog i, bland annat satt jag med i möten med olika intresseorganisationer, under tekniska trepartsförhandlingar och i podcastinspelningar. Med andra ord fick jag vara med där det händer och ta del av de hetaste frågorna inom EU-politik. Jag fick också resa till Strasbourg två gånger för att uppleva omröstningarna i plenum och allt arbete som sker runt omkring det. Strasbourgveckorna var alltid spännande med många intressanta möten och evenemang inbokade.

I Bryssel ordnas det mycket evenemang och seminarier som du fritt kan delta i, så länge din tid räcker till. Med andra ord finns det många möjligheter att komma i kontakt med olika organisationer och potentiella framtida arbetsgivare.

Bryssel som stad är full av liv, kultur och konserter. Det är lätt att lära känna nya människor och du träffar dessutom människor från alla delar av Europa. Vad kommer till sevärdheter är stadens arkitektur mycket fin, alltså kan man lätt spendera en hel dag med att gå omkring och titta på fina byggnader.

Upplevelsen som praktikant i Torvalds stab var mycket lärorik och jag kan rekommendera den till alla som är intresserade av EU-politik och internationell lagstiftning.

Ifall du har frågor eller vill veta mer om praktikplatsen så får ni gärna höra av er till mig per epost: arola.linn@gmail.com.

Fler artiklar som kan intressera dig

Baltic-States-contributions-Ukraine
Baltic States’ Contributions to Ukraine
Artikeln är skriven av praktikant på Wilson Center Isabella Hannén och Jason Moyer, Program Associate,...
Läs mer
Damage to the Balticconnector pipeline
Lack of Attribution as Critical Infrastructure is Damaged Again in the Baltic Sea
Artikeln är skriven av Isabella Hannén, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer
European Commission President Ursula von der Leyen announcing the Ukraine Facility at the Ukraine Recovery Conference in London on June 21, 2023.
Ukraine Facility – The EU’s Chance to Take Leadership of Ukraine’s Economic Recovery
Artikeln är skriven av Henri Winberg, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer
Bild på alla ministrar i Finlands regering. Fotograf: Fanni Uusitalo, valtioneuvoston kanslia
Finland’s New Government Shifts to the Right—Will This Change Finland’s Role on the International Stage?
Artikeln är skriven av Henri Winberg, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer