Isabella Hannén

Isabella Hannén – Min praktik på Wilson Center i DC september 2023-februari 2024

Jag gjorde min praktik vid Wilson Centers Global Europe Program. Programmets ändamål är att behandla frågor gällande hur globala frågor påverkar Europa, samt hur Europa bidrar på ett globalt plan. Teamet är väldigt litet, vilket betyder att du som praktikant tilldelas meningsfulla arbetsuppgifter och din arbetsinsats uppskattas verkligen.

Jag var praktikant vid Woodrow Wilson Center for International Scholars i Washington DC under hösten och vintern 2023/2024. Wilson Center är en av de större tankesmedjorna och är välkänd både i DC och internationellt. Centret som helhet omfattar en mängd olika tematiska områden och genom olika regionala program behandlas regionala och globala frågor världen runt. Jag gjorde min praktik vid Wilson Centers Global Europe Program. Programmets ändamål är att behandla frågor gällande hur globala frågor påverkar Europa, samt hur Europa bidrar på ett globalt plan.

Teamet är väldigt litet, vilket betyder att du som praktikant tilldelas meningsfulla arbetsuppgifter och din arbetsinsats uppskattas verkligen. Programmet ordnar årligen tiotals evenemang. Evenemangen varierar från offentliga evenemang på plats eller online till rundabordsdiskussioner med experter inom ett visst område, ambassadörer, diplomater och politiker. Som praktikant får du därmed möjligheten att sitta med och delta i diskussioner som annars sker bakom stängda dörrar.

Utöver evenemangen hjälper praktikanten med att bland annat redigera och publicera artiklar, uppdatera webbsidan, skapa innehåll för sociala medier och andra projekt som dyker upp. Tematiskt har programmet en betoning på transatlantiska relationer och säkerhetsfrågor. Under min praktik jobbade vi med projekt kring EU-Mellanöstern relationer, EUs utvidgning och kriget i Ukraina.

Utöver detta har du möjligheten att skriva egna artiklar som publiceras på Wilson Centers hemsida. Ämnet för dessa kan du välja enligt eget intresse, givetvis så att det faller inom programmets ändamål. Under min praktik skrev jag till exempel artiklar gällande kritisk infrastruktur, Finlands beslut att stänga östgränsen samt stöd till Ukraina.

I DC ordnas det dagligen flera evenemang vid olika tankesmedjor, ambassader och universitet som du som praktikant kan delta i så länge arbetsläget tillåter. Det lönar sig även att hålla utkik efter intressanta höranden vid kongressen, eftersom dessa är öppna för offentligheten.

Utöver det professionella är DC en mångsidig stad, både sport- och kulturmässigt. Biljetter till sportmatcher är överraskande billiga, och det ordnas ofta gratis konserter. Staden är känd för sin starka afterwork och brunch-kultur, något som jag starkt rekommenderar att ta del av. För de som letar efter mera aktiva sociala evenemang rekommenderar jag att delta i någon av de tiotals run clubs som regelbundet ordnar gemensamma länkar flera gånger i veckan.

Praktiken i DC var en helt fantastisk upplevelse och jag rekommenderar varmt att söka! Ifall du har frågor kring praktiken eller livet i DC hjälper jag gärna! Du kan ta kontakt via epost på
isabella.hannen@hotmail.com.

Fler artiklar som kan intressera dig

Baltic-States-contributions-Ukraine
Baltic States’ Contributions to Ukraine
Artikeln är skriven av praktikant på Wilson Center Isabella Hannén och Jason Moyer, Program Associate,...
Läs mer
Damage to the Balticconnector pipeline
Lack of Attribution as Critical Infrastructure is Damaged Again in the Baltic Sea
Artikeln är skriven av Isabella Hannén, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer
European Commission President Ursula von der Leyen announcing the Ukraine Facility at the Ukraine Recovery Conference in London on June 21, 2023.
Ukraine Facility – The EU’s Chance to Take Leadership of Ukraine’s Economic Recovery
Artikeln är skriven av Henri Winberg, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer
Bild på alla ministrar i Finlands regering. Fotograf: Fanni Uusitalo, valtioneuvoston kanslia
Finland’s New Government Shifts to the Right—Will This Change Finland’s Role on the International Stage?
Artikeln är skriven av Henri Winberg, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer