Praktikant Otso Pekonen

Otso Pekonen – Min praktik hos Democratic Alliance augusti 2023-februari 2024

Jag rekommenderar varmt praktiken vid internationella sekretariatet i Democratic Alliance för alla som är intresserade av både global, men speciellt afrikansk politik. Praktiken ger unika regionala insikter. Sydafrika är ett mycket mångfaldigt och komplext land, med en socioekonomisk, historisk och kulturell kontext som man spenderar hela sin praktiktid på att försöka förstå.

Kapstaden är Sydafrikas parlamentariska huvudstad, men bara begränsat ett centrum för internationell politik. Landets medier och offentliga diskurs är också rätt avskilda från den geopolitiska kamp som sker i den avskräckande norra hemisfären. Sydafrika omges så klart av oceanen på tre sidor och relationerna med grannländerna till norr är både förutsägbara och stabila. Dock beror den mentala avskildheten till resten av världen kanske mest på att landets egna inrikespolitiska problem är så stora att de överskuggar diskussionen om internationell politik. Detta trots att Sydafrika är en regional stormakt och medlem av BRICS. Den relativa avskildheten kanske gör att Kapstaden inte är ett uppenbart val för den som vill fördjupa sig i globala frågor och internationell politik?

Tvärtom! Jag rekommenderar varmt praktiken vid internationella sekretariatet i Democratic Alliance för alla som är intresserade av både global, men speciellt afrikansk politik. Praktiken ger unika regionala insikter. Sydafrika är ett mycket mångfaldigt och komplext land, med en socioekonomisk, historisk och kulturell kontext som man spenderar hela sin praktiktid på att försöka förstå. Afrikansk kultur och politisk filosofi riktar sig starkt mot socialismen och den post-koloniala rörelsen som omfattar hela kontinenten drivs av ett naturligt missförtroende mot liberalismen och ‘individualistiska’ västerländska värderingar. Ett liberalt parti i Afrika kan till och med anses vara en slags motsägelse i sig. Om man vill fördjupa sin förståelse av afrikansk politisk dynamik, så uppmanar jag att söka! 

På DA:s internationella sekretariat får man som praktikant jobba med många olika frågeställningar. Mest blir det praktiskt kontorsjobb, med många administrativa utmaningar men ofta också konkret politiskt arbete. Till exempel fick jag vara med i valarbete i Western Cape regionen, på flera mindre orter. Jag fick också bidra till att organisera flera diplomatiska evenemang för partiet, då dess internationella sekretariat ansvarar för externa relationer. Den största tillställningen jag fick organisera hette TSONA (True State of the Nation-talet) där ledaren John Steenhuisen och hela DA ledarskapet lade ut sin syn på landets situation inför diplomatkåren. Kontakt till ambassader och kommunikation med diplomatkåren hörde till mina dagliga uppgifter. 

Praktiken gav mig värdefulla insikter och många unika upplevelser som jag inte kommer att glömma. Och på fritiden hann jag dessutom bekanta mig med flera andra länder i södra Afrika. Jag är mycket tacksam över möjligheten att få göra liberal praktik! 

Alla som är intresserade av att söka praktiken vid DA får gärna kontakta mig på otso.pekonen@gmail.com

Fler artiklar som kan intressera dig

Baltic-States-contributions-Ukraine
Baltic States’ Contributions to Ukraine
Artikeln är skriven av praktikant på Wilson Center Isabella Hannén och Jason Moyer, Program Associate,...
Läs mer
Damage to the Balticconnector pipeline
Lack of Attribution as Critical Infrastructure is Damaged Again in the Baltic Sea
Artikeln är skriven av Isabella Hannén, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer
European Commission President Ursula von der Leyen announcing the Ukraine Facility at the Ukraine Recovery Conference in London on June 21, 2023.
Ukraine Facility – The EU’s Chance to Take Leadership of Ukraine’s Economic Recovery
Artikeln är skriven av Henri Winberg, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer
Bild på alla ministrar i Finlands regering. Fotograf: Fanni Uusitalo, valtioneuvoston kanslia
Finland’s New Government Shifts to the Right—Will This Change Finland’s Role on the International Stage?
Artikeln är skriven av Henri Winberg, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer