Praktikant Lotta Selänniemi.

Lotta Selänniemi – Min praktik hos Ron Wyden september 2023-februari 2024

Genom praktiken har jag fått väldigt värdefulla erfarenheter samt förbättrat till exempel mina forskningskunskaper. Vare sig man gillar det eller inte så har USAs inrikes- och utrikespolitik ett enormt inflytande på resten av världen.

Jag var praktikant hos senator Ron Wyden från september 2023 fram till februari 2024. Washington DC är en väldigt vacker stad, att gå runt bland olika monument man sett tusentals gånger via skärmen känns ibland lite overkligt. Att ens arbetsmiljö är Capitol Hill och därtill själva Capitol kan även kännas lite overkligt.  Men därför känns denna praktikplats desto mer spännande! 

Vi var ca. 6 praktikanter under min praktikperiod och vi tog även en hel del stöd av varandra, samt gav tips om ifall någon visste att det skulle hända en spännande omröstning eller om ett hörande hade någon känd person som vittne. Till mina arbetsuppgifter hörde vanliga kontorsuppgifter man kanske tänker sig att praktikanter har, som till exempel att svara i telefon, sortera post, eller springa och hämta kaffe. Men utöver de här uppgifterna blir alla praktikanter tillsatta med någon från Wydens personal som kan fungera lite som en mentor under praktiken. Personalen har även ansvar över sina egna politikområden. Praktikanterna jobbar också därför inom specifika politikområden och kan då skräddarsy sina uppgifter för att passa bäst det man har intresse för. För mig blev det bl.a. utbildning, vapenpolitik samt rättsväsendet. Det hörde också till att fara på höranden och skriva rapporter från dem, eller göra bakgrundsforskning inom något visst område. Jag gjorde själv till exempel forskning inom delstaternas egna lagstiftning kring säker lagring av vapen i hemmen. I slutet av praktiken hjälper vi även att hitta intressanta lagförslag som Senatorn kunde gå med i. Visserligen jobbar man huvudsakligen med sin egen mentor och inom sitt eget område, men ingenting hindrar en att gå på höranden som gäller något helt annat. Jag gick till exempel på höranden om extrema väderfenomen, fentanylkrisen, och AIs påverkan på hyresmarknaden bara av eget intresse. Jag fick även uppdrag av andra inom kontoret, ibland var det större forskningsprojekt och ibland mindre. Att ge rundturer i Capitolium för folk från olika håll i USA var även en del av praktikanternas uppgifter och det var ganska skönt att emellanåt sträcka på benen. 

Genom praktiken har jag fått väldigt värdefulla erfarenheter samt förbättrat till exempel mina forskningskunskaper. Vare sig man gillar det eller inte så har USAs inrikes- och utrikespolitik ett enormt inflytande på resten av världen, att därför ordentligt kunna förstå vad det hela går ut på känns otroligt värdefullt. Visserligen kan man läsa och studera de flesta saker och på så sätt lära sig, men jag känner åtminstone själv att min förståelse för USAs politik och det amerikanska samhället i allmänhet är så mycket djupare nu än vad det någonsin kunde ha varit. Jag rekommenderar därför denna praktikplats varmt för dig som vill lära dig nytt och gillar att ta på nya utmaningar!

Har du frågor kring praktikplatsen hos Ron Wyden kan du kontakta mig på lselanniemi@gmail.com.

Fler artiklar som kan intressera dig

Baltic-States-contributions-Ukraine
Baltic States’ Contributions to Ukraine
Artikeln är skriven av praktikant på Wilson Center Isabella Hannén och Jason Moyer, Program Associate,...
Läs mer
Damage to the Balticconnector pipeline
Lack of Attribution as Critical Infrastructure is Damaged Again in the Baltic Sea
Artikeln är skriven av Isabella Hannén, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer
European Commission President Ursula von der Leyen announcing the Ukraine Facility at the Ukraine Recovery Conference in London on June 21, 2023.
Ukraine Facility – The EU’s Chance to Take Leadership of Ukraine’s Economic Recovery
Artikeln är skriven av Henri Winberg, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer
Bild på alla ministrar i Finlands regering. Fotograf: Fanni Uusitalo, valtioneuvoston kanslia
Finland’s New Government Shifts to the Right—Will This Change Finland’s Role on the International Stage?
Artikeln är skriven av Henri Winberg, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer