En bild på praktikanten Marie Krogius

Bryssel hösten 2022-våren 2023

Marie Krogius

Praktiken passar dig som är intresserad av politisk kommunikation samt miljö- och energifrågor men det finns inga begränsningar på vilka politiska teman du kan få följa med som del av teamet! Det lönar sig att vara proaktiv och tillgänglig för allt möjligt som kommer emot.

Jag rekommenderar praktikplatsen hos Nils Torvalds i Bryssel varmt för dig som är ens lite intresserad av EU-politik!

Som praktikant hos Nils Torvalds får du en unik insyn i vad det dagliga arbetet på Europaparlamentet går ut på. Du får lära dig allt från politisk kommunikation till hur lagstiftningsarbetet går till i praktiken, och se parlamentets vardag från en unik position.

Bryssel är nära till allt, och på grund av att det finns en så stor finländsk representation vid de olika EU-institutionerna känns det psykiska avståndet till Finland väldigt litet. Arbetet vid Europaparlamentet kopplar naturligt till Finland som EU-aktör, och det är enkelt att bygga nätverk med både internationella och Finländska kretsar. EU-bubblan är dessutom jätterolig att navigera, speciellt som praktikant då man får upptäcka alla möjligheter som Bryssel har att erbjuda.

Hos Nicke får man se hur komplext EU-politik egentligen är och vad det innebär att lösa stora politiska knutar på EU-nivå. Praktiken passar dig som är intresserad av politisk kommunikation samt miljö- och energifrågor men det finns inga begränsningar på vilka politiska teman du kan få följa med som del av teamet! Det lönar sig att vara proaktiv och tillgänglig för allt möjligt som kommer emot.

Jag lärde mig otroligt mycket om EU-maskineriet och hur de olika institutionerna samspelar. Praktiken gav mig en inblick i hur lagstiftningen fungerar och hur en enskild MEP kan påverka genom sin politik. Europaparlamentet har ingen “regering och opposition”, så det var speciellt intressant att se hur det politiska arbetet ser ut i praktiken. Våra 14 finska meppar är rätt så inflytelserika, trots att vi är ett förhållandevis litet land i EU.

Jag upptäckte nya styrkor i mig själv för arbetslivet, fick upp ögonen för hur intressant och komplext policyarbete är och lära mig mycket om mig själv i och med flytten till ett nytt land. I Nickes team får man dock landa tryggt, då arbetsspråket är svenska och finska och man har ett finlandssvenskt team som tar emot en i Bryssel.

Jag rekommenderar praktikplatsen hos Nils Torvalds i Bryssel varmt för dig som är ens lite intresserad av EU-politik!

Jag svarar gärna på frågor kring praktiken: marie.krogius@gmail.com

Fler artiklar som kan intressera dig

Isabella Hannén
Isabella Hannén - Min praktik på Wilson Center i DC september 2023-februari 2024
Jag gjorde min praktik vid Wilson Centers Global Europe Program. Programmets ändamål är att behandla...
Läs mer
Praktikant Otso Pekonen
Otso Pekonen - Min praktik hos Democratic Alliance augusti 2023-februari 2024
Jag rekommenderar varmt praktiken vid internationella sekretariatet i Democratic Alliance för alla som...
Läs mer
Praktikant Lotta Selänniemi.
Lotta Selänniemi - Min praktik hos Ron Wyden september 2023-februari 2024
Genom praktiken har jag fått väldigt värdefulla erfarenheter samt förbättrat till exempel mina forskningskunskaper....
Läs mer
Baltic-States-contributions-Ukraine
Baltic States’ Contributions to Ukraine
Artikeln är skriven av praktikant på Wilson Center Isabella Hannén och Jason Moyer, Program Associate,...
Läs mer