Henri Winberg

Henri Winberg – Min praktik på Wilson Center i DC 2023

För dig som är intresserad av internationella relationer och utrikes- och säkerhetspolitik, ger praktiken vid Wilson Center dig en enastående möjlighet att jobba och bekanta dig med en politisk miljö inte lik någon annan.

Washington D.C. kallas oftast för världspolitikens centrum, något som blir tydligt efter en kort tid i staden. De ikoniska byggnaderna från nyheter, filmer och TV-serier—så som Vita huset, Kapitoliet och Högsta domstolen—intresserar världen, oberoende var en världspolitisk händelse sker. För dig som är intresserad av internationella relationer och utrikes- och säkerhetspolitik, ger praktiken vid Wilson Center dig en enastående möjlighet att jobba och bekanta dig med en politisk miljö inte lik någon annan.

Praktiken vid Wilson Center ger dig en ypperlig möjlighet att betrakta Europa och Europas roll i det globala samfundet från ett internationellt perspektiv. Wilson Centers 17 olika regionala och tematiska program ger goda möjligheter att jobba med experter från olika regioner och med olika karriärsbakgrunder. Dessutom är Wilson Center kongressionellt stadfäst och det nära samarbetet mellan kongressen och Wilson Center öppnar unika möjligheter att få en inblick i den amerikanska politiken och dess beslutsfattare.

Som praktikant vid Wilson Centers Global Europe Program fick jag en möjlighet att fördjupa mig i många aktuella frågor som berör Europa: stödet till Ukraina, EU:s utvidgning, relationen mellan Förenta staterna och Europa med flera. Europa är en stor och mångsidig region och därmed ges man goda möjligheter att bekanta sig med länder och frågor mindre diskuterade i Finland. 

Vid Global Europe Program ses praktikanterna som en fundamental del av teamet, och praktikanterna ges ansvar. Mina praktiska arbetsuppgifter var därmed mångsidiga: jag gjorde bakgrundsforskning för olika projekt, hjälpte till med att ordna olika intressanta evenemang med toppforskare- och politiker samt deltog i möten och seminarier med experter. Dessutom hanterade jag programmets sociala medier och hemsida. Det bästa med jobbet var ändå möjligheten att bedriva egen forskning och skriva egna artiklar. Detta uppskattas högt av Global Europe Program, och man får gott om tid för skrivandet av egna artiklar. Under praktiken skrev jag flera artiklar om bland Sveriges NATO-medlemskap, stödet till Ukraina och Finlands regering. Jag valde alla ämnen enligt eget intresse—som praktikant vid Wilson Center får man skriva artiklar om de ämnen man själv brinner för.

Washington D.C. är en stad för en politikentusiast, något man har goda möjligheter att ta del av under praktiken. Utöver de vanliga arbetsuppgifterna har man goda möjligheter att delta på andra tankesmedjors och organisationers evenemang runtom i staden, eller till exempel på ett hörandetillfälle vid kongressen.

Washington D.C. är inte enbart en vacker byråkratstad, utan är också en stad med ett livligt stadsliv. Stadens många evenemang, festivaler, men också starka Afterwork-kultur gör det enkelt att träffa nya människor från alla hörn av landet och omkring världen. Det finns många praktikanter och studerande i ung ålder, så det är lätt att både nätverka professionellt och skaffa vänner. På fritiden kan man besöka de avgiftsfria Smithsonian-muséerna eller upptäcka de olika stadsdelarna av Washington D.C, som bland annat det historiska Georgetown. Det är dessutom relativt enkelt att göra resor till närbelägna orter och andra storstäder vid östkusten, som till exempel New York och Philadelphia.

Jag kan varmt rekommendera praktiken vid Wilson Center. Om du vill veta mera om praktiken eller allmänt om livet i Washington D.C. får du gärna ta kontakt på henri.winberg(at)hotmail.com

Fler artiklar som kan intressera dig

Baltic-States-contributions-Ukraine
Baltic States’ Contributions to Ukraine
Artikeln är skriven av praktikant på Wilson Center Isabella Hannén och Jason Moyer, Program Associate,...
Läs mer
Damage to the Balticconnector pipeline
Lack of Attribution as Critical Infrastructure is Damaged Again in the Baltic Sea
Artikeln är skriven av Isabella Hannén, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer
European Commission President Ursula von der Leyen announcing the Ukraine Facility at the Ukraine Recovery Conference in London on June 21, 2023.
Ukraine Facility – The EU’s Chance to Take Leadership of Ukraine’s Economic Recovery
Artikeln är skriven av Henri Winberg, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer
Bild på alla ministrar i Finlands regering. Fotograf: Fanni Uusitalo, valtioneuvoston kanslia
Finland’s New Government Shifts to the Right—Will This Change Finland’s Role on the International Stage?
Artikeln är skriven av Henri Winberg, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer