Mimosa Giamanco praktikant på Foreign Policy Institute vid Johns Hopkins University

Washington D.C våren 2018

Mimosa Giamanco

DC är en drömstad för den som är intresserad av internationell politik. DC erbjuder naturligtvis också en unik inblick i den amerikanska inrikespolitiken. Den nuvarande administrationen har försäkrat att man som praktikant knappt hinner återhämta sig mellan policy ändringar och kuriösa inrikes- och utrikesbeslut, samtidigt som man i sin vardag balanserar reaktioner från både Europa och USA.

Jag har lärt mig massor under min tid här i DC. Jag har blivit modigare, lärt mig navigera utmanande situationer i arbetslivet, kommit underfund med de amerikanska spelreglerna och jobbat som jag aldrig jobbat förut.

Möjligheterna man har som praktikant i DC är ändlösa, och man kan utvecklas inom just de områden man själv vill satsa på. Genom att vara aktiv kan man uppleva både den europeiska bubblan i DC med EU ambassaderna, samt lära sig navigera den amerikanska tankesmedjavärlden och politiken.

Att få uppleva den amerikanska sidan av DC kan kräva lite mer arbete än den europeiska sidan, men är väl värt det. State Department här är väldigt olikt Utrikesministeriet i Finland, och att tala med amerikanska diplomater och tjänstemän vidgar verkligen vem som helst vyer på världen. Att besöka ’’The Hill’’ är också ett måste. Atmosfären i Kongress- och Senatsbyggnaderna är unika, speciellt om man får chansen att tala med och lära känna sk. ’’staffers’’, alltså ledamöternas stab.

DC är en stad med karaktär, som inte liknar andra städer på östkusten varken till arkitekturen eller till stämningen. Klimatet här är tropiskt under sommaren (pga. den otroligt höga luftfuktigheten och höga temperaturen) och milt under vintern (med riktigt dagsljus!). Som stad är DC överraskande litet, och är en av de få städerna i USA där alla rör sig till fots och använder metro och buss.

Staden är full med tillställningar och saker att göra. De fantastiska muséerna är oftast gratis, de finns live-musik, stand-up, danslektioner, restauranger, open mic-nätter och mycket mer varenda en dag runt om i staden.
Det är dock after work happy hour minglet som är det mest typiska för DC. De ger ypperliga tillfällen att nätverka med unga proffs från runt om i världen.  

Både världsledare och högt uppsatta amerikanska politiker och tjänstemän besöker ofta DC, vilket gör att man en vanlig onsdag kan gå och få skaka hand med t.ex. Georgiens President i The Capitol Building, lyssna till James Comey eller Condoleezza Rice på en tankesmedja, ha small-talk med Madeline Albright efter ett seminarie, följa med Mike Pompeos utfrågning i Kongressen, eller ta sig en kaffe med en EU parlamentsledamot.

Jag har lärt mig massor under min tid här i DC. Jag har blivit modigare, lärt mig navigera utmanande situationer i arbetslivet, kommit underfund med de amerikanska spelreglerna och jobbat som jag aldrig jobbat förut.

Jag svarar gärna på frågor gällande praktik eller liv i DC!
Du får bäst tag på mig via e-post: mimosa.giamanco(at)gmail.com

Praktikanten genomförde sin praktik på Foreign Policy Institute vid Johns Hopkins University. Liberal Praktik erbjuder inte längre praktikplats på denna specifika plats, däremot finns liknande platser i Washington att ta del av. De kan du läsa mer om här.

Fler artiklar som kan intressera dig

Bild på praktikant Linn Arola i Europaparlamentet i Strasbourg
Linn Arola - Min praktik på Europaparlamentet
Det mest intressanta i mitt arbete har varit att se hur de politiska förhandlingarna går till i praktiken...
Läs mer
Isabella Hannén
Isabella Hannén - Min praktik på Wilson Center i DC september 2023-februari 2024
Jag gjorde min praktik vid Wilson Centers Global Europe Program. Programmets ändamål är att behandla...
Läs mer
Praktikant Otso Pekonen
Otso Pekonen - Min praktik hos Democratic Alliance augusti 2023-februari 2024
Jag rekommenderar varmt praktiken vid internationella sekretariatet i Democratic Alliance för alla som...
Läs mer
Praktikant Lotta Selänniemi.
Lotta Selänniemi - Min praktik hos Ron Wyden september 2023-februari 2024
Genom praktiken har jag fått väldigt värdefulla erfarenheter samt förbättrat till exempel mina forskningskunskaper....
Läs mer