Bilden visar Ledare för Democratic Alliance, Mmusi Maimane öppnar partiets federala kongress 7. 4 2018 (foto: Democratic Alliance)

Spännande och hektisk valkampanj i Sydafrika år 2019

Under ett veckoslut i början av april (7–8.4) samlades Sydafrikas näststörsta parti Democratic Alliance (DA) i en av landets tre huvudstäder, Tshwane, för en federal kongress som arrangeras med tre års mellanrum. Under partiets federala kongress väljs partiets ledarskap för de tre kommande åren samt antas resolutioner och potentiella förändringar inkorporeras i partiets konstitutionsdokument. Årets kongress markerade också avsparken för valåret 2019.
Ledare för Democratic Alliance, Mmusi Maimane öppnar partiets federala kongress 7. 4 2018 (foto: Democratic Alliance)

Under ett veckoslut i början av april (7–8.4) samlades Sydafrikas näststörsta parti Democratic Alliance (DA) i en av landets tre huvudstäder, Tshwane, för en federal kongress som arrangeras med tre års mellanrum. Under partiets federala kongress väljs partiets ledarskap för de tre kommande åren samt antas resolutioner och potentiella förändringar inkorporeras i partiets konstitutionsdokument.

Årets kongress markerade också avsparken för valåret 2019.

Kongressen öppnades och avslutades av partiets omtyckta och omvalda ledare Mmusi Maimane.  Maimane, en 37 årig karismatisk man uppvuxen i det fattiga området Soweto ( township i Johannesburg) som starkt driver liberala värden är  en av orsakerna till att partiets stöd har ökat och breddats. Maimanes egen bakgrund representerar på många sätt DA’s vision; att alla sydafrikaner ska ha möjlighet att leva ett liv präglat av rättvisa, möjlighet, frihet och mångfald oavsett social klass.

Leende välkomnade Mmusi Maimane tusentals partianhängare iklädda t – skjortor i partiets blåa färg lördag morgon i Tshwane Events Centre och utropade som alltid; ”AMANDLA!”  – ett slagord som på de afrikanska språken isiXhosa och isiZulu betyder ungefär ”makten till folket”, myntat under kampen mot apartheid.  Entusiastiskt besvarade publiken Maimane med liknande utrop. Vid sydafrikanska politiska evenemang fattas sällan entusiasm, högljudda kommentarer från publiken, dans och musik.

Öppningstalet markerade inledningen på förberedelserna inför valåret 2019. Maimane beskyllde det regerande partiet Afrikanska Nationalkongressen (ANC) för att driva en politisk agenda som livnär sig på att upprätthålla de ojämlika strukturer som ännu existerar efter åratalen av förtyck.  Uppenbart frustrerad över att en så stor del av befolkningen ännu lever i fattigdom utan möjligheter att ta sig ur den som följd av korrumperade politikers beslutsfattande, uppmanade Maimane alla i publiken att kämpa för ett jämlikare Sydafrika.

Årets federala kongress var den största i DA’s historia med över 2000 röstberättigade delegater närvarande och avspeglar därmed faktumet att partiet vuxit sig större för varje år sedan det grundades år 2000.

För tillfället regerar DA ändå endast i en av nio provinser i Sydafrika (Western Cape) medan resten av provinserna styrs av ANC.  Visionen för partiet är att en dag bli det regerande partiet i Sydafrika och sprida liberala värderingar till alla delar av landet.  Nu siktar DA på att vinna provinsen Gauteng i valet 2019. I Gauteng ligger bland annat Johannesburg som utgör landets viktigaste ekonomiska centrum.  Att kongressen ägde rum i Tshwane i provinsen Gauteng var därför ingen överraskning.  Partiets splitternya enorma huvudkontor ”Nkululeko House” på isiZulu eller ”Freedom House” på engelska i Johannesburg kommer att fungera som valkampanjens högkvarter samt basläger i kampen om Gauteng.

Valfebern börjar småningom stiga i Sydafrika, speciellt bland aktivister och politiskt engagerade. Motvindar har ändå blåst inom DA den senaste tiden på grund av olika inre politiska motsättningar inom partiet som offentliggjorts och faktumet att provinsen där DA styr lider av katastrofal torka, den värsta i landets historia, gör inte heller gott för partiets rykte. Många ser samband mellan vattenkrisen och dålig planering, administration och ledarskap på lokalpolitisk nivå. En annan av de återstående utmaningarna för DA är att partiet traditionellt har uppfattats som ett ”vitt parti”. Som finländare har det varit överraskande att inse hur starkt rasfrågor ännu präglar politiken i Sydafrika. DA arbetar hårt för att krossa den förutfattade uppfattningen genom att förespråka mångfald som en av grundpelarna för partiet.

Sydafrikas största oppositionsparti Democratic Alliance står inför en spännande och hektisk valkampanj.  Vilken dagen blir då valet 2019 går av stapeln har ännu inte offentliggjorts men den närmar sig med stormsteg.

Skribenten arbetar som liberal praktikant i Kapstaden

Anna Korkman

Fler artiklar som kan intressera dig

Baltic-States-contributions-Ukraine
Baltic States’ Contributions to Ukraine
Artikeln är skriven av praktikant på Wilson Center Isabella Hannén och Jason Moyer, Program Associate,...
Läs mer
Damage to the Balticconnector pipeline
Lack of Attribution as Critical Infrastructure is Damaged Again in the Baltic Sea
Artikeln är skriven av Isabella Hannén, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer
European Commission President Ursula von der Leyen announcing the Ukraine Facility at the Ukraine Recovery Conference in London on June 21, 2023.
Ukraine Facility – The EU’s Chance to Take Leadership of Ukraine’s Economic Recovery
Artikeln är skriven av Henri Winberg, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer
Bild på alla ministrar i Finlands regering. Fotograf: Fanni Uusitalo, valtioneuvoston kanslia
Finland’s New Government Shifts to the Right—Will This Change Finland’s Role on the International Stage?
Artikeln är skriven av Henri Winberg, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer