Kategorier
Kapstaden

Jacob Zuma steg åt sidan efter nio år som Sydafrikas president

En tung era är slut i Sydafrika. Efter nio år som Sydafrikas president har den omtvistade Jacob Zuma avsagt sig presidentposten och landet har fått en ny president, Cyril Ramaphosa. ”Det här är början på den största förändringen i Sydafrika sedan apartheidsystemet avskaffades 1994 och Nelson Mandela blev president”, får jag höra.

De senaste veckorna i Sydafrika har präglats av politiskt kaos och befolkningen har förvirrad väntat på vad som komma skall i ovetskap om vad som pågår.  Bakom stängda dörrar har de högsta politikerna i det regerande partiet ANC (Afrikanska National Kongressen) förhandlat från morgon till kväll om hur det ska gå till då Jacob Zuma lämnar presidentposten.

En utbredd uppfattning är att Zuma allvarligt misskött sitt uppdrag som Sydafrikas president.   I medierna spekulerades det om Jacob Zuma självmant skulle avsäga sig uppdraget eller om parlamentet skulle rösta om misstroende. Sent Alla Hjärtans Dags kväll kom äntligen svaret. Motvilligt beslöt slutligen Jacob Zuma som under nio år klamrat sig fast vid makten att han självmant väljer att stiga åt sidan och lyckades på så sätt behålla en del av sin egen och partiets värdighet. I en 45 minuter lång intervju som han gav några timmar innan avskedstalet, uttryckte han sin stora oförståelse för anklagelserna om att han skulle ha misskött sitt uppdrag som Sydafrikas president.

Varför krävde ANC att Jacob Zuma skulle avgå?

Efter att ANC valde ny ordförande i december ökade trycket på Zuma att avgå kraftigt för att senaste onsdag kulminera i kravet om hans omedelbara avgång från presidentposten. ANC har idag ett dåligt rykte som en följd av att flera ANC politiker är anklagade för korrumption och för att det allmänna läget i Sydafrika har försämrats under Zumas nio år vid makten. Partiet är i akut behov av förnyelse och den kan bara ske utan Zuma som ledare.

Zuma lyckades inte förvalta arvet efter Nelson Mandela; visionen och det fredliga, målmedvetna arbetet mot ett rättvist, jämlikt Sydafrika utan fattigdom och rasism. Många beskyller Jacob Zuma och ANC för att ha försatt det Sydafrikanska samhället i förfall under de senaste nio åren. Och faktumet är att arbetslösheten är rekordhög, fattigdomen har ökat, utbildningssystemet är bland de sämsta i världen enligt OECD:s undersökningar från 2015 (Finland var sjätte på listan, Sydafrika 75te). Utöver det har också brottsligheten och den socioekonomiska ojämlikheten ökat. Här i Kapstaden blir jag blir uppmanad att inte vandra uppför Taffelberget eftersom det blivit allt vanligare att människor blir attackerade och trots att många Sydafrikaner jag pratar med älskar sitt Sydafrika uttrycker de sin oro över landets osäkra framtid.  Skillnaderna mellan samhällsklasserna blir tydliga vid en jämförelse av grandiosa lyxvillor belägna vid de vackraste stränderna i Kapstaden och de enorma förortsfälten av primitiva bosättningar (townships) där få har tillgång till rinnande vatten och andra nödvändigheter.

Från frihetskämpe till korrumperad president

Den 75-åriga Jacob Zuma föddes den 12 april 1942 i Nkandla i Sydafrika. Han växte upp i fattiga förhållanden och som 17-årig frihetskämpa anslöt han sig till ANC med syfte att krossa det koloniala strukturerna och apartheidsystemet. Tio år satt Zuma fängslad på Robben Island, dömd för inbladning i planerandet av en statskupp mot den dåvarande apartheidregimen tillsammans med bland annat partikollegan Nelson Mandela. År 2009 efterträdde Zuma president Thabo Mmbeki och blev då Sydafrikas tredje president efter att landet övergick från den vita minoritetsregeringen till ett demokratiskt system år 1994.

Jacob Zuma uppfattades under sin första presidentperiod som karismatisk och folkkär men snabbt började han figurera i korruptionsskandaler. De politiska skandaler där Zuma har haft ett eller flera fingrar med i spelet är många.  Han anklagas för 783 korruptionsbrott och för att ha spelat ett ohederligt politiskt spel genom att utse ministrar som gynnat hans personliga intressen. Under Zumas ledning har ett system där korruption tränger in i alla delar av det statliga beslutsfattandet och domstolsväsendet skapats, hävdar det största oppositionspartiet i Sydafrika, liberala Democratic Alliance. Zumas nätverk är djupt rotat i samhället. Exempelvis har Zuma ett nära förhållande till den rikaste familjen i Sydafrika, familjen Gupta, som också är präglad av skandaler och kriminalitet.  Familjen Gupta sägs ha utnyttjat kontakterna till Zuma.

Vad händer nu?

Jacob Zuma har nu i bittra ordalag gett ifrån sig presidentmakten och han verkar uppenbart missnöjd. Nu spekuleras det om vad han kommer att hitta på härnäst. Zuma har fortfarande inflytande i många nätverk och han är känd för att vara matsugen.

Dagen efter Zumas avgång valde parlamentet en ny president, Cyril Ramaphosa. Ramaphosas tal till nationen senaste fredag  lyckades tända en gnista av hopp hos folket.

Problemen i ANC är allvarliga och komplexa så förnyelsen av partiet blir en svår process. Som president i Sydafrika besitter Ramaphosa den praktiska verkställande makten och är både statschef och regeringschef. Makt kan förgifta och förstöra om den används fel men skapa mirakel om den används rätt. Sydafrikanerna är lättade över att ha blivit av med Jacob Zuma som president och verkar hoppfullt inställda till att Ramaphosas presidentskap markerar början på en ny era i Sydafrika.

Källor :
https://www.da.org.za/2018/02/rejoice-jacob-zumas-resignation/

http://www.bbc.com/news/world-africa-17450447

http://www.huffingtonpost.co.za/jeanette-buis/we-have-not-seen-the-last-of-jacob-zuma_a_23361927/

https://businesstech.co.za/news/lifestyle/87310/south-africas-education-system-vs-the-world/

Anna Korkman arbetar som liberal praktikant vid Democratic Alliance i Kapstaden

Anna Korkman