Benina Uotinen framför EU-parlamentet

Benina Uotinen – Min praktik i Bryssel våren 2023

Som praktikant får du från ett nära håll lära dig vad lagstiftningsarbetet i Europaparlamentet går ut på och således även lära dig hur hela EU-maskineriet fungerar. Detta upplever jag att inte till hundra procent går att uppfatta genom att endast studera teorin - hur det fungerar i praktiken är en helt annan femma, och praktikperioden erbjuder en enastående inblick i detta.

Jag rekommenderar varmt praktiken i Europaparlamentet för dig som är intresserad av EU, internationell politik, internationellt beslutsfattande och politisk kommunikation mitt i EU:s hjärta i Bryssel. Som en del av staben får du ta dig an en hel rad intressanta uppdrag, med allt från policyarbete och delta att på möten med intressenter till att arbeta på parlamentarikerns årliga tidning samt media, för att nämna några exempel.

Som praktikant får du från ett nära håll lära dig vad lagstiftningsarbetet i Europaparlamentet går ut på och således även lära dig hur hela EU-maskineriet fungerar. Detta upplever jag att inte till hundra procent går att uppfatta genom att endast studera teorin – hur det fungerar i praktiken är en helt annan femma, och praktikperioden erbjuder en enastående inblick i detta.

Utöver de dagliga uppgifterna valde jag att under min praktiktid arbeta med miljöfrågor genom att följa med miljöutskottet, där Nils Torvalds (SFP/Renew Europe) har en tung roll i, då han fungerar som den politiska mittengruppen Renew Europe’s koordinator i utskottet. Som bäst fungerar Nils även som huvudförhandlare för avloppsvattendirektivet, vilket gjorde arbetet ännu intressantare, då man verkligen fick följa med invecklade frågor och lagstiftningsprocessens framskridande dagligen. Det är dock helt upp till dig själv att välja vilket av de tjugo utskotten som intresserar dig mest och som du vill följa.

Arbetet i Europaparlamentet är rätt så intensivt året runt och teamet i staben har full rulle på gång, så det lönar sig att vara proaktiv och ta sig an utmaningar som erbjuds – de ger dig en otroligt lärorik och unik erfarenhet och kan upplysa dig i din kommande karriärväg!

Dessutom är arbetskulturen i EU-bubblan inte lik någon annan – det handlar om hårt arbete men också om roliga evenemang där du får träffa nya människor från både parlamentet men också de andra EU-institutionerna och öka ditt kontaktnät! Bryssel och Belgien erbjuder också på en hel del spännande sevärdheter att upptäcka utanför arbetstiden. Om du är det minsta lilla intresserad av beslutsfattande på EU-nivå så rekommenderar jag praktikplatsen till just dig!

Fler artiklar som kan intressera dig

Baltic-States-contributions-Ukraine
Baltic States’ Contributions to Ukraine
Artikeln är skriven av praktikant på Wilson Center Isabella Hannén och Jason Moyer, Program Associate,...
Läs mer
Damage to the Balticconnector pipeline
Lack of Attribution as Critical Infrastructure is Damaged Again in the Baltic Sea
Artikeln är skriven av Isabella Hannén, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer
European Commission President Ursula von der Leyen announcing the Ukraine Facility at the Ukraine Recovery Conference in London on June 21, 2023.
Ukraine Facility – The EU’s Chance to Take Leadership of Ukraine’s Economic Recovery
Artikeln är skriven av Henri Winberg, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer
Bild på alla ministrar i Finlands regering. Fotograf: Fanni Uusitalo, valtioneuvoston kanslia
Finland’s New Government Shifts to the Right—Will This Change Finland’s Role on the International Stage?
Artikeln är skriven av Henri Winberg, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer