Praktikant Sara Strömberg

Sara Strömberg – Min praktik på CSIS i DC 2023

Som praktikant på CSIS får du en möjlighet att komma närmare händelsernas centrum, och får en chans att följa med och bidra till toppforskningen som bedrivs där och som också påverkar beslutsfattare runt om i världen.

Washington D.C. är en drömstad för den som är intresserad av politik – det är av en orsak staden ofta beskrivs som världspolitikens centrum. Som praktikant på CSIS får du en möjlighet att komma närmare händelsernas centrum, och får en chans att följa med och bidra till toppforskningen som bedrivs där och som också påverkar beslutsfattare runt om i världen.

CSIS’ Europe, Russia and Eurasia-program är egentligen indelat i två team, och som praktikant jobbar man främst med Europe-teamet. För tillfället fokuserar programmet mycket av sin forskning på Europas framtid, EU:s utvidgning, Europas försvar och stödet till Ukraina. Även om man som praktikant huvudsakligen jobbar med Europe-teamet fick jag också göra bakgrundsforskning till en rapport som hörde till Rysslandsprogrammet och jag tyckte överlag att det var spännande att vara med i ett team som aktivt följer situationen i Eurasien, eftersom händelser där sällan når över nyhetströskeln i de stora medierna.

Till mina uppgifter hörde att göra bakgrundsforskning till olika projekt och rapporter, följa med och analysera parlamentsvalen i olika europeiska länder, samt göra bakgrundsforskning till podcasten The Eurofile som utkommer varannan vecka. Programmet har även ett specialfokus på det arktiska området och speciellt den militära utvecklingen där, och som praktikant hörde det också till mina uppgifter att uppdatera programmets Arctic Military Tracker. Jag fick också hjälpa till att ordna och delta i olika evenemang, seminarier och rundabordssamtal med toppolitiker, forskare och militärer. Att få följa med diskussioner om vad som pågår i Europa och i det transatlantiska samarbetet, samt att få en inblick i vad som betonas ur ett amerikanskt perspektiv var otroligt givande.

Som praktikant är det lätt att trivas på CSIS. Det finns alltid många praktikanter i huset och det ordnas regelbundet happy hours och annat program. En stor del av de heltidsanställda på CSIS är också rätt unga, så det är lätt att hitta folk att umgås med också på fritiden. Det är överlag en väldigt mångsidig arbetsplats, både när det kommer till nationaliteter och kompetenser, och jag uppskattade att ha möjligheten att kunna diskutera med någon som bedriver forskning inom ett helt annat område än det egna teamet över lunch eller kaffe och på så vis få ytterligare nya intryck. Jag är säker på att kontakterna jag fick under min praktik kommer vara till stor nytta i framtiden.

I den politiska bubblan i DC känner de flesta till CSIS, och att CSIS är en av världens mest välrenommerade tankesmedjor märks till exempel på att tankesmedjans och också Europe, Russia, and Eurasia-programmets forskning och rapporter regelbundet citeras av stora mediehus som The New York Times, The Washington Post, och Foreign Affairs, samt av politiker på båda sidor av Atlanten. Jag kan varmt rekommendera praktiken vid CSIS till den som är intresserad av internationella relationer och utrikes- och säkerhetspolitik, och jag uppmanar dig verkligen till att säga ja till saker som ligger utanför din bekvämlighetszon under tiden i DC.

Om du vill veta mera om praktiken på CSIS får du gärna kontakta mig på sarastromberg97@hotmail.com!

Fler artiklar som kan intressera dig

Baltic-States-contributions-Ukraine
Baltic States’ Contributions to Ukraine
Artikeln är skriven av praktikant på Wilson Center Isabella Hannén och Jason Moyer, Program Associate,...
Läs mer
Damage to the Balticconnector pipeline
Lack of Attribution as Critical Infrastructure is Damaged Again in the Baltic Sea
Artikeln är skriven av Isabella Hannén, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer
European Commission President Ursula von der Leyen announcing the Ukraine Facility at the Ukraine Recovery Conference in London on June 21, 2023.
Ukraine Facility – The EU’s Chance to Take Leadership of Ukraine’s Economic Recovery
Artikeln är skriven av Henri Winberg, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer
Bild på alla ministrar i Finlands regering. Fotograf: Fanni Uusitalo, valtioneuvoston kanslia
Finland’s New Government Shifts to the Right—Will This Change Finland’s Role on the International Stage?
Artikeln är skriven av Henri Winberg, Staff Assistant Intern på the Global Europe Program at The Woodrow...
Läs mer