Kategorier
Berlin

De finska kommunerna i jämförelse med de tyska förbundsländerna

De europeiska länderna är mycket olika till sin struktur. Inte endast kulturerna, språken och storleken på länderna varierar, utan även ländernas administrativa struktur skiljer sig väldigt mycket från varandra. Fungerar de finska kommunerna liknande som de tyska förbundsländerna?

De finska kommunernas uppgifter delas in i lagstadgade och frivilliga uppgifter. Förutom de uppgifter som kommunerna enligt lag ska sköta, så finns det en del uppgifter som kommunerna själv kan avgöra att åta sig att sköta. Trots att kommunerna till viss mån själv kan besluta om de vill sköta en del uppgifter, så är de finska kommunernas självbestämmanderätt rätt så inskränkt i jämförelse med det tyska systemet (Åland med sin autonoma ställning är ett undantag).

De tyska förbundsländernas (tyska ”Bundesland”) autonoma ställning kan ses som en mellanvariant mellan de finska kommunernas och de amerikanska delstaternas självbestämmanderätt. I jämförelse med de finska kommunerna så har de tyska förbundsländerna rätt så stor frihet att bestämma inom sitt område, medan friheterna kan anses vara rätt inskränkta i jämförelse med de amerikanska delstaternas bestämmanderätt.

I Tyskland har varje förbundsland en egen så kallad landsregering (Landesregierung) och ett eget landsparlament (Landesparlament), vilka kan stifta egna lagar för förbundslandet i fråga. Landsregeringarna och -parlamenten har dock inte rätt att stifta vad som helst för lagar, utan deras lagstiftningsbefogenheter är begränsade till bland annat skolpolitik, polisväsendet, straffpåföljder och bevarandet av (historiska) minnesmärken. Förutom rätten att stifta en del egna ”regionala” lagar, har de tyska förbundsländerna även möjlighet att, genom förbundsdagen, delta i diskussionerna vid stiftandet av nationella lagar, samt godkänna eller förkasta dessa lagförslag. Förbundsstaterna har även rätt att ingå ekonomiska avtal med andra stater.

Även loven och högtiderna varierar från ett förbundsland till ett annat. Förbundsländerna har nämligen rätt att själv bestämma vilka dagar som ska vara lediga inom förbundslandet i fråga. Det kan alltså hända att befolkningen i Bayern är lediga på grund av en i lag inskriven ledighet, medan befolkningen i Berlin måste arbeta dessa dagar, i och med att man i Berlin inte firar högtiden i fråga. Den tyska enighetens dag (nationaldag) är den enda lediga dagen som är lagstadgad på statlig nivå. Vid bestämmandet av högtider spelar religionen en roll, i en del förbundsländer är folket mer religiösa än i andra, vilket är en orsak till att Bayern har det högsta antalet högtider i Tyskland.

De tyska förbundsländerna varierar väldigt mycket i storlek och befolkningsantal, vilket innebär att besluten som tas och lagarna som stiftas inom ett enskilt förbundsland, endera påverkar en stor del eller en väldigt liten del av den tyska befolkningen.

Bayern, som utgör hela sydöstra Tyskland, är med sina 70 550 km2det största förbundslandet, medan Bremen med endast 420 km2 är det överlägset minsta förbundslandet. Nordrhein-Westfalen har det högsta invånarantalet, här bor 17,865 miljoner människor, medan endast 0,671 miljoner människor bor i Bremen. För en tysk är den förbundsstatman kommer ifrån, ofta en viktig del av identiteten. Inte endast högtiderna, utan även kulturen och traditionerna skiljer sig mellan förbundsländerna, av historiska orsaker är skillnaderna mellan östra och västra Tyskland fortfarande tydliga.

Skillnaderna i befogenheterna för de tyska förbundsländerna och de finska kommunerna, är alltså väldigt klara. I Finland är det Åland, som med sin autonoma ställning, ligger närmast det tyska systemet.

Skribenten arbetar som liberal praktikant i Berlin.

Minka Lindroos

Kategorier
Kapstaden

Spännande och hektisk valkampanj i Sydafrika år 2019

Under ett veckoslut i början av april (7–8.4) samlades Sydafrikas näststörsta parti Democratic Alliance (DA) i en av landets tre huvudstäder, Tshwane, för en federal kongress som arrangeras med tre års mellanrum. Under partiets federala kongress väljs partiets ledarskap för de tre kommande åren samt antas resolutioner och potentiella förändringar inkorporeras i partiets konstitutionsdokument.

Årets kongress markerade också avsparken för valåret 2019.

Kongressen öppnades och avslutades av partiets omtyckta och omvalda ledare Mmusi Maimane.  Maimane, en 37 årig karismatisk man uppvuxen i det fattiga området Soweto ( township i Johannesburg) som starkt driver liberala värden är  en av orsakerna till att partiets stöd har ökat och breddats. Maimanes egen bakgrund representerar på många sätt DA’s vision; att alla sydafrikaner ska ha möjlighet att leva ett liv präglat av rättvisa, möjlighet, frihet och mångfald oavsett social klass.

Leende välkomnade Mmusi Maimane tusentals partianhängare iklädda t – skjortor i partiets blåa färg lördag morgon i Tshwane Events Centre och utropade som alltid; ”AMANDLA!”  – ett slagord som på de afrikanska språken isiXhosa och isiZulu betyder ungefär ”makten till folket”, myntat under kampen mot apartheid.  Entusiastiskt besvarade publiken Maimane med liknande utrop. Vid sydafrikanska politiska evenemang fattas sällan entusiasm, högljudda kommentarer från publiken, dans och musik.

Öppningstalet markerade inledningen på förberedelserna inför valåret 2019. Maimane beskyllde det regerande partiet Afrikanska Nationalkongressen (ANC) för att driva en politisk agenda som livnär sig på att upprätthålla de ojämlika strukturer som ännu existerar efter åratalen av förtyck.  Uppenbart frustrerad över att en så stor del av befolkningen ännu lever i fattigdom utan möjligheter att ta sig ur den som följd av korrumperade politikers beslutsfattande, uppmanade Maimane alla i publiken att kämpa för ett jämlikare Sydafrika.

Årets federala kongress var den största i DA’s historia med över 2000 röstberättigade delegater närvarande och avspeglar därmed faktumet att partiet vuxit sig större för varje år sedan det grundades år 2000.

För tillfället regerar DA ändå endast i en av nio provinser i Sydafrika (Western Cape) medan resten av provinserna styrs av ANC.  Visionen för partiet är att en dag bli det regerande partiet i Sydafrika och sprida liberala värderingar till alla delar av landet.  Nu siktar DA på att vinna provinsen Gauteng i valet 2019. I Gauteng ligger bland annat Johannesburg som utgör landets viktigaste ekonomiska centrum.  Att kongressen ägde rum i Tshwane i provinsen Gauteng var därför ingen överraskning.  Partiets splitternya enorma huvudkontor ”Nkululeko House” på isiZulu eller ”Freedom House” på engelska i Johannesburg kommer att fungera som valkampanjens högkvarter samt basläger i kampen om Gauteng.

Valfebern börjar småningom stiga i Sydafrika, speciellt bland aktivister och politiskt engagerade. Motvindar har ändå blåst inom DA den senaste tiden på grund av olika inre politiska motsättningar inom partiet som offentliggjorts och faktumet att provinsen där DA styr lider av katastrofal torka, den värsta i landets historia, gör inte heller gott för partiets rykte. Många ser samband mellan vattenkrisen och dålig planering, administration och ledarskap på lokalpolitisk nivå. En annan av de återstående utmaningarna för DA är att partiet traditionellt har uppfattats som ett ”vitt parti”. Som finländare har det varit överraskande att inse hur starkt rasfrågor ännu präglar politiken i Sydafrika. DA arbetar hårt för att krossa den förutfattade uppfattningen genom att förespråka mångfald som en av grundpelarna för partiet.

Sydafrikas största oppositionsparti Democratic Alliance står inför en spännande och hektisk valkampanj.  Vilken dagen blir då valet 2019 går av stapeln har ännu inte offentliggjorts men den närmar sig med stormsteg.

Skribenten arbetar som liberal praktikant i Kapstaden

Anna Korkman