Kristiane Width i Kapstaden

Kapstaden hösten 2021-våren 2022

Kristiane Width

Praktiken gav en otrolig inblick i den Sydafrikanska politiken, något som inte ofta kommer på tals i finska medier, eller överlag nämns i politiska diskussioner som tangerar utrikespolitik. Som praktikant för det politiska oppositionspartiet, Democratic Alliance (DA) i Kapstaden, kommer du garanterat att samla på dig kunskap som vill anses som fördelaktiga i framtiden.

Min tid som praktikant i Kapstaden för Democratic Alliance var en fantastisk fin upplevelse, som jag starkt rekommenderar om man önskar sig en unik utveckling som kan nyttiggöras i arbetslivet och på ett personligt plan.

Min tid som praktikant i Kapstaden i Sydafrika (hösten 2021-våren 2022) är en period jag nu ett år senare verkligen reflekterar tillbaka på som en positiv, inflytelserik och karriärsutvecklande period. Detta var inte bara på grund av arbetsuppgifterna, utan också från den omgivande miljön, kulturen, språken och i synnerhet människorna jag träffade. 

Praktiken gav en otrolig inblick i den Sydafrikanska politiken, något som inte ofta kommer på tals i finska medier, eller överlag nämns i politiska diskussioner som tangerar utrikespolitik. Som praktikant för det politiska oppositionspartiet, Democratic Alliance (DA) i Kapstaden, kommer du garanterat att samla på dig kunskap som vill anses som fördelaktiga i framtiden.

Eftersom landet har 12 officiella språk, kan det vara knepigt att lära sig alla, men under mina sex månader lärde jag mig ordet ’Ubuntu’ på Zulu. Ubuntu betyder att en person är en person på grund av andra människor. Detta är en av dom grundläggande pelarna i Sydafrikansk kultur och en av de mest värdefulla sakerna jag lärde mig om under min praktiktid.

Från en politisk synvinkel är Sydafrika verkligen unikt. Trots landets unga ålder som en demokratisk stat, har den redan hunnit samla på sig en händelserik historia. Under min praktiktid inträffade Sydafrikas kommunalval, som visade sig vara en rysare, i och med att det var första gången regeringspartiet, ANCs (African National Congress), föll under 50%, vilket är första gången för landets största parti, sedan 1994 efter apartheid perioden. I och med man utför sin praktik med det största oppositionspartiet i landet, DA, lär man sig snabbt hur man ska navigera sig i det politiska klimatet. Fascinerande, händelserikt och dramatiskt är tre adjektiv jag skulle använda för att försöka beskriva den politiska miljön i Sydafrika.

DA har sitt huvudkontor i Kapstaden- en fantastiskt underbar och livlig stad med aktiviteter för allt och alla. Det kryllar av mysiga caféer, magiska matupplevelser, kulturella kombinationer som konstgallerier, museum, vingårdar och shopping.

Som tidigare elitidrottare spenderade jag i huvudsak all fritid i bergskedjorna som reser sig majestätiskt över byn. Kapstaden beskrivs bäst som en smältdegel av olika nationaliteter, etniska och socioekonomiska bakgrunder. Staden har över fyra miljoner invånare, vilket bidrar till att många områden i staden har sin egen stil. Det är även viktigt att hålla sin egna säkerhet i åtanke, med tanke på att det finns en del mindre säkra områden i Kapstaden, som oftast förekommer i de så kallade ’townships’.

I jämförelse med ett välutvecklat och jämlikt land som Finland, är Sydafrika ett land som präglas av korruption, ojämlikhet och rasism. Trots dessa negativa associationer, är dom värdefulla att lyfta fram, eftersom det var något som påverkade i de dagliga arbetsuppgifterna man ansvarade för på Democratic Alliance. Arbetsuppgifterna är fördelade mellan två väsentliga delar av verksamheten: att assistera i partiets internationella sekretariat och stödja i arbetet med att organisera partiets prestigefulla politiska program verksamhet för unga, the Young Leaders Programme (YLP). Medverkandet i YLP var personligen en höjdpunkt för mig för att man fick träffa unga, samhällsintresserade och drivna Sydafrikaner som verkligen vill påverka och vara del av landets ljusare och starkare politiska framtid.

Min tid som praktikant i Kapstaden för Democratic Alliance var en fantastisk fin upplevelse, som jag starkt rekommenderar om man önskar sig en unik utveckling som kan nyttiggöras i arbetslivet och på ett personligt plan.

Jag svarar gärna på frågor gällande praktikplatsen, Kapstaden eller övriga frågor som kanske dykt upp under vägen: kwidth94@gmail.com

Instagram: kristielength

Fler artiklar som kan intressera dig

Bild på praktikant Linn Arola i Europaparlamentet i Strasbourg
Linn Arola - Min praktik på Europaparlamentet
Det mest intressanta i mitt arbete har varit att se hur de politiska förhandlingarna går till i praktiken...
Läs mer
Isabella Hannén
Isabella Hannén - Min praktik på Wilson Center i DC september 2023-februari 2024
Jag gjorde min praktik vid Wilson Centers Global Europe Program. Programmets ändamål är att behandla...
Läs mer
Praktikant Otso Pekonen
Otso Pekonen - Min praktik hos Democratic Alliance augusti 2023-februari 2024
Jag rekommenderar varmt praktiken vid internationella sekretariatet i Democratic Alliance för alla som...
Läs mer
Praktikant Lotta Selänniemi.
Lotta Selänniemi - Min praktik hos Ron Wyden september 2023-februari 2024
Genom praktiken har jag fått väldigt värdefulla erfarenheter samt förbättrat till exempel mina forskningskunskaper....
Läs mer